Kuzey Akım 2 Projesi Nedir, Boru Hattı Hangi Ülkelerden Geçiyor?

Kuzey Akım 2 Boru hattı Rusya ile Ukrayna savaşı için büyük önem taşıyor. Peki, Kuzey Akım 2 projesi ne anlama geliyor? Kuzey Akım 2 boru hattı nedir?

22.02.2022-15:47 - (Son Güncelleme: 23.02.2022-14:51) Kuzey Akım 2 Projesi Nedir, Boru Hattı Hangi Ülkelerden Geçiyor?

Ukrayna Rusya savaşı içinde birçok sebepleri, konjonktürleri ve amaçları barındırıyor. Kuzey Akım 2 projesi de bu savaşın içinde bulunan bir nevi bir enigma olarak göze çarpıyor. Avrupa ile Rusya arasında ortaklaşa yapılan ve büyük bir doğal gaz ticareti olan proje, savaş yüzünden büyük bir sorun çıkmaza girmiş durumda.

KUZEY AKIM 2 PROJESİ NEDİR?

Kuzey Akım 2, Rus gazını Balık Denizi kıyılarından başlayarak deniz üzerinden Avrupa'ya taşımayı hedeflemektedir. Proje iki sualtı hattından oluşmaktadır. Yürütücü firma Nord Stream 2 AG tarafından oluşturulmuştur. Kuzey Akım 2 maliyeti 10 milyar avrodur. Ortakları arasında Gazprom, Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall yer alıyor. 110 milyar metreküp doğalgaz 

KUZEY AKIM 2 PROJESİ NERELERDEN GEÇİYOR?

Boru hattı Rusyan'ın Viborg şehrinden Almanya'daki Greifswald kasabasına kadar uzanır. Deniz üzerinden geçtiği için herhangi bir ülkenin kara sınırını işgal etmemektedir. 1200 km uzunluktadır ve Baltık Denizi'nden geçmektedir. Hedef, Rusya'dan Almanya'ya gönderilen doğal gaz miktarını iki katına çıkarmaktır. Kuzey akım 2 projesi eylül ayında tamamlanmasına rağmen hala pompalamak için onay bekliyor. 

vış vış vı

ALMANYA ONAY SÜRECİNİ ASKIYA ALDI

Yeni Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yaptığı açıklamada Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattını durdurma kararı aldıklarını bildirdi. Scholz Ukrayna'nın ilhakı hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Bu aynı zamanda Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı için de geçerlidir. Almanya'nın enerji piyasası düzenleyici kurumuna, Rus-Alman Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının onay sürecinin bir sonraki değerlendirmeye kadar durdurulması talimatını verdim."

KUZEY AKIM 2 PROJESİ 

ABD bu boru hattına ilk başlarda karşı olsa da daha sonra Merkel ve Biden, Kuzey Akım 2 boru hattı için anlaşmaya varmıştı. Şimdi durdurulan bu proje sonrası Rusya'nın tepkisi ve alternatif plan olarak Avrupa'nın ne yapacağı bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal