Donetsk Nerede, Rusya'ya Bağlandı mı, Kimin Elinde, Donetsk Havalimanı Savaşı Neden Gerçekleşti?

Ukrayna doğusundaki savaş hala devam ediyor. Donbass Savaşı'nın bitmemesi sonucu vatandaşlar Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin ne zaman kurulduğunu ve Donetsk'in Rusya'ya bağlanıp bağlanmadığını merak ediyor.

19.02.2022-14:14 - (Son Güncelleme: 23.02.2022-14:49) Donetsk Nerede, Rusya'ya Bağlandı mı, Kimin Elinde, Donetsk Havalimanı Savaşı Neden Gerçekleşti?

Ukrayna Rusya arasındaki gerilimin en yüksek olduğu yer olan Donetsk'te hala çatışmalar sürüyor. Donetsk neresi, Donetsk nereye bağlı ve Donbass savaşı oldukça fazla sorgulanıyor. Meydana gelen patlamalar ve çatışmaların ardı arkası kesilmiyor. Donetsk Rusya'ya mı bağlı Ukrayna'ya mı çok merak ediliyor.

DONETSK NEREDE?

Ukrayna'nın en büyük ekonomi merkezlerinden biri olan Donetsk, Shakhtar Donetsk ile çok büyük bir ün kazanmıştı. Çevresinde büyük bir kentleşme mevcuttur ve iş gücü direkt olarak kömür madenciliği ve sanayidir. Donetsk'in coğrafyası ormanlıktır ve tepeler, nehirler ve göllerle çevrili bozkır arazisine sahiptir. Kalmius Nehri şehirde bulunur. Geniş tarım arazileri bulunur.  

donetsk nerede

DONBASS NEREDE?

Donbass Havzasının içerisinde yer alır. Ukrayna'nın tarihi, ekonomik ve kültürel bölgesidir. İki oblastı kapsamaktadır. Donetsk Oblastı ve Luhansk Oblastı. Donetsk Ukrayna'nın en doğusunda yer alır. Rusya ile tarihi bağları yoğundur. 

DONETSK HAVALİMANI SAVAŞI

21 Kasım 2013'te Ukrayna-Avrupa Birliği Ortaklık Antlaşması hükûmet tarafından reddedilince Yevromaydan adı verilen ayaklanmalar başlamış ve 22 Şubat'ta Yanukoviç istifa edene kadar sürmüştür. İstifa sonrası Kiev çevresinde olaylar yatışsa da yeni gelen batı hükümet, Ukrayna'nın doğusunda yer alan Donetsk ve Luhansk bölgelerinde protestolara neden oldu. Hükümet binalarını işkal eden protestocular, kendi cumhuriyetlerini kurdular.

5 Eylül tarihinde tek taraflı ateşkes ilan eden Novorossiya Federal Devleti ile Ukrayna hükûmeti arasında Belarus'un başkenti Minsk'te bir ateşkes antlaşması imzalanmıştır.

Eylül ayında ateşkese tam olarak uyulmamış ve taraflar arasında çatışmalar başlamıştır. Donestk Halk Cumhuriyeti Ordusu grad füzeleriyle saldırıya geçmiş ve Ukrayna Ordusu şiddetle karşılık vermiştir. Donetsk Halk Cumhuriyeti, Ukrayna Ordusu'nu mağlup etmiştir. Rus yanlısı milisler savaşı kazanmıştır.

donetsk havalimanı savaşı

DONETSK KİMİN ELİNDE, DONETSK RUSYA'YA BAĞLANDI MI?

Donetsk protestolardan sonra Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni kurdu. Daha sonra Luhansk Halk Cumhuriyeti ile birleşmişlerdir. Rusya Federasyonu Devlet Duması, Ukrayna'nın doğusunda Moskova'nın desteğiyle kurulan 2014 yılında sözde iki cumhuriyetin, Rusya tarafından tanınması lehinde karar aldı.

LUHANSK NEREDE?

Luhansk Oblastı'nda yer alan Luhansk, Ukrayna'nın doğusunda yer alır. Luhansk 1975 yılında kurulmuştur. Luhansk Halk Cumhuriyeti 2014 yılında kuruldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal