Ukrayna'da Yaşayan Urumlar Kimlerdir, Urumlar Türk mü?

Ukrayna Rusya savaşı yaklaşırken Ukrayna'nın doğusunda yaşayan azınlıklar da haber konusu oluyor. Urumlar da bunlardan biri. Peki, Urumca nedir? Urumlar nereden geldiler?

19.02.2022-12:44 - (Son Güncelleme: 19.02.2022-12:44) Ukrayna'da Yaşayan Urumlar Kimlerdir, Urumlar Türk mü?

Ukrayna Rusya savaşı gittikçe daha çok konuşulur hale geliyor. Hali hazırda Doğu Ukrayna'nın önemli bir kısmı Rus işgali altında ve yapılan referandum ile birlikte Rusya'ya geçmesi gündemde. Ukrayna'da sadece Tatarlar, Ruslar ve Ukraynalılar yaşamıyor. Urumlar da Ukrayna'da yaşayan azınlıklar arasında yer alıyor. Urum Türkleri, halk tarafından pek bilinmiyor. 

URUMLAR KİMDİR?

Daha Çok Ukrayna'nın doğusunda kalan Mariupol'da yaşayan, az olarak Gürcistan, Rusya, Kazakistan ve Yunanistan'da da görülen bir Rum Ortodoks Helen halkıdır. Ukrayna hükümeti tarafından azınlık hakları tanınmış ve güvence altına alınmıştır. Kafkasya'da çerkezce konuşan Urımlarla karıştırmamak gerekir. 

Daha önce Türkiye'de de yaşayan Urumlar, mübadele sonucunda Gürcistan ve Yunanistan'a gönderildiler. Gönderilen diğer halklardan farklı olan özellikleri, Türkçe konuşmalarıydı. Hristiyan olsalar da kendileri Türkçe konuşurdu. En çok Kırım'da yaşamaktadırlar. 40 bin civarında Urum Kırım'da yaşar. Kırım'da yaşayan diğer azınlık halk Rumeyler ile karıştırılırlar. Oysaki Rumeyler Yunanca konuşurken Urumlar Türkçe konuşur. Sovyetler ve Çarlık Rusya, Urumları Türk'e benzeyen halk olarak tanımlar. 

urumca

URUMLAR NEREDE YAŞAR?

Urumlar Kırım'dan Donetsk'e yerleştirilmiş, Donetsk'in Mariupol şehrinde yaşayan bir halktır. Şehrin nüfusunun yüzde 40'ını oluşturur. 

URUMCA

Kırım Tatar Türkçesinin bir ağzıdır. Anadolu'dan göç ettirildikleri, Anadolu'ya eskiden Urum denmesinden anlaşılabilir. Urumlar ve Rumeyler'de soyad ve lakapların çoğu Türkçedir. Maniler, deyimler ve atasözleri de aynı zamanda Türkçe görülür. 

URAMCA ATASÖZLERİ

Gözlerimi pus basti:Gözlerim görmez oldu.

-Gözlerim su cekildi:Aglamaktan bir hal oldum.

-Anasına bah-hıznı al.

-Hızımı sana soyleyim-gelinim anasın.

-Dendi doymus gözleri doymaz.

-İsan su icse yilan degmey.

-İstencartmay ctısten artay

-Yuvas hatın tekmesi hatı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal