Rusya Savaş Tarihini Derinden Etkileyen Rasputitsa Nedir?

Rasputitsa, Rusya'nın savaş tarihini derinden etkileyen bir olaydır. İklim değişikliği sebebiyle erken gelmesi gündeme gelen rasputitsa, aktüel dönemi derinden etkileyebilir. Peki, Rasputitsa ne demek? Ukrayna - Rusya Savaşındaki Rolü Ne Olabilir?

09.02.2022-15:01 - (Son Güncelleme: 10.02.2022-13:25)

Savaşlarda iklim şartları her zaman büyük bir etki barındırır. Vietnam Savaşı'nda ABD askerleri, değişken yağışlar ve topografyayı bilmemesinden ötürü büyük bir hezimete uğradı. Yine aynı şekilde Afganistan'ın dağlık arazileri ve soğuk iklimi, Sovyetleri bozguna uğrattı. Yine aynı zamanda Kırım'ın ilhakını Şubat 2014 tarihinde, soğuk bir kış gününde  gerçekleştirmiştir. Dünyanın en büyük generallerinden biri olan Napolyon'un bozguna uğramasının temel sebeplerinden biri de Rusya'nın rasputitsa dediği bu çamurlu dönemidir.

RASPUTITSA VE 2. DÜNYA SAVAŞI

Rusların 2. Dünya Savaşı'nda Almanlara karşı kazanmasının ana sebeplerinden biri de işgale uygun olmayan hava şartlarıdır. Birincisi Rusya'nın insan öldüren soğuğu, diğeri ise Rasputitsa denilen doğa olayıdır. Sovyet ordusunun manevraları ne kadar kısıtlansa da Alman ordusu, rasputitsa denen kıştan ilkbahara geçiş anına yakalanır. Bu dönem Ukrayna ve Rusya'da her yer bataklığa döner. Karayolları hareket edilemez hale gelir. Hızlı kabiliyet ihtimali azalır. Alman ordusunun taktiği olan blitzkreig tamamen çöker. 

rasputitsa nedir

RASPUTITSA NE DEMEK?

Rasputitsa, Rusçada kötü yolların mevsimi anlamına gelir. Donmuş karların erimesiyle birlikte çamur haline gelen yollar, ulaşımı imkansız hale getirir. Bu kelime Belarus, Ukrayna ve Rusya'da kullanılır. Savaş zamanı bu döneme general çamur adlandırılması yapılır.

RASPUTITSA ERKEN GELEBİLİR

Verilen bilgilere göre, rasputitsanın erken gelme ihtimali, Ukrayna'nın işgalini geciktirebilir. 100 binden fazla askerin Ukrayna sınırında konuşlandığı bu dönemde çamurlu yollardan hareket etmek imkansıza yakın oluyor. Savaş teknolojisi her ne kadar gelişse bile Rusya'nın bunu göze almayacağı konuşuluyor. Ocak ayında Ukrayna'nın daha nemli bir havaya sahip olması, daha az don olup daha fazla çamur olması anlamına geliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal