15.02.2022-11:33 (Son Güncelleme:15.02.2022-17:05)


1

ALEXANDER NEVSKY (1938)

ALEXANDER NEVSKY (1938)

Eisenstein'ın efsane filmleri arasında yer alan Nevsky, 2. Dünya Savaşı'ndan bir yıl önce çekildi. Nazi ve Sovyet alegorisi içeren film, Rusya'nın milli benliğini kazandığı dönemi ve ilk Rus önderlerden Nevsky'i konu alıyor.



2

SAVAŞ VE BARIŞ (1965)

SAVAŞ VE BARIŞ (1965)

Belki de bir edebiyat eserine en çok sağdık kalan film Sergei Bondarchuk'un Savaş ve Barış'ıdır. 6 yıl süren çekimler sonucu şu anki fiyatlandırmayla yarım milyar dolara gelen film, 8 saatlik uzunluğuyla Tolstoy'un Napolyon Savaşlarını anlattığı Savaş ve Barış'ını sonuna kadar irdeliyor.



3

BALLAD OF A SOLDIER (1959)

BALLAD OF A SOLDIER (1959)

Grigory Chukrai'nin ödüllü filmi Ballad of a Soldier, savaşa giden Alyosha'nın savaş olmasa ne kadar iyi bir hayatı olacağı fikriyle seyircileri dramatik bir anlatıya sokuyor. Savaştan uzak mutlu hayatını filmin ara sahnelerinde gösteren yönetmen, izleyicilere savaşın kötülüğünü gösteriyor.



4

THE ASCENT (1977)

THE ASCENT (1977)

Listeye bir Ukraynalı yönetmen Larisa Shepitko'yu eklemede olmaz. Id i Smotri'nin yönetmeni Elem Klimov'un eşi olan Larisa Shepitko, savaş sırasında anlamı arayan bir kahramanı filminde barındırıyor. Realistik yapısının içinde romantik bir perspektifin de bulunduğu film, iki Belaruslu askerin Almanlara esir düşüşünü konu alıyor.



5

IVAN'IN ÇOCUKLUĞU (1962)

IVAN'IN ÇOCUKLUĞU (1962)

Unutulmaz yönetmen Tarkovsky'nin ilk filmi olan Ivan'ın Çocukluğu, annesini kaydetmiş 12 yaşındaki Ivan'ın savaşta aldığı rolü ve değerlerin nasıl kaybolduğunu konu alıyor. Elinden alınan çocukluğunu arayan Ivan, bir nevi ağıtlarla dolu bir hayat içerisinde yaşar.



6

THE CRANES ARE FLYING (1957)

THE CRANES ARE FLYING (1957)

Savaş sırasında sevgilisini şehrin sessiz sokaklarında bekleyen bir kadına odaklanan film, savaş sırasında güvenli sanılan şehirlerin bile ne kadar korkutucu olabileceğini gözler önüne sürüyor. Umut ve savaşın iki cambaz olarak aynı ipte oynadığı bu film, Cannes film festivalinde en iyi film ödülünü aldı.



7

ID I SMOTRI (1985)

ID I SMOTRI (1985)

2. Dünya Savaşı'nın kazanılmasından sonra uzun süre savaşın propagandasını yapan Sovyetler, Stalin'in ölümü ile birlikte propagandanın yerini savaşın gerçekliğine bıraktı. Kahramansı anlatılar yerine savaşta yok olan canlar ve güzelliklere değinen yapımlar gittikçe çoğalmaya başladı. Bir çocuğun savaşta kahraman olmak için başladığı bu film, savaşın yıkımını, toplumun histerikleşmesini ve trajedisini gözler önüne sürüyor. En iyi savaş filmleri arasında her zaman en üst sırada yer alan Come and See, hiçbir zaman eskimeyecek bir film.



8

POTEMKİN ZIRHLISI (1925)

POTEMKİN ZIRHLISI (1925)

Citizen Kane'e kadar sinema tarihinin en iyi filmi olarak kabul edilen ve sinemanın yapısalcı ruhunun sınırlarını sonuna kadar genişleten Eisenstein, Rus devriminin propagandasını bu filmde izleyiciye sunuyor. Diyalektik kurguyu kullanan yönetmen, işçi ile burjuva arasındaki çatışmayı ve işçinin haklılığını izleyiciye empati yoluyla anlatmayı çabalıyor. Bir savaş filminden ziyade bir devrim propagandası olan film, her Rus film listesine girmeyi sonuna kadar hak ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR