Kuyumculardan altın alacaklara uyarı: Değeri piyasadakilerden 250-500 TL daha düşük

Kuyumcular, altın alacak vatandaşlara ayarı düşük ikinci basım çeyrek altın konusunda uyarılarda bulundu. Uzman isimler söz konusu altınların kıymetinin piyasadakilere göre 250-500 TL daha düşük olduğunu vurguladı.

25.02.2024-14:36 - (Son Güncelleme: 25.02.2024-14:36)

Altın almak isteyen vatandaşlar tarafından son dönemde sıkça tercih edilen ayarı düşük ikinci basım çeyrek altın konusunda uzmanlardan uyarı geldi.

Kuyumcu Bayram Erdoğan, son zamanlarda piyasada yayılmaya başlayan düşük ayarlı çeyrek altınların varlığına dikkat çekti. Erdoğan, dışarıdan bakıldığında bu altınların normal altınlarla aynı göründüğünü ifade etti.

Bunların yeniden piyasaya arz edilmesini engelliyoruz

Erdoğan devamında şunları söyledi:

"Özellikle son birkaç aydır, nereden geldiğini ve nerede basıldığını bilmediğimiz, tam olarak tespit edemediğimiz sahte altın yani darphane dışında basılan çeyrek altınlar piyasada yayılmaya başladı. Bu altınlar normal çeyrek altın ile aynı büyüklüktedir, aynı ağırlıktadır ancak ayarı daha düşüktür. Bu altınların kıymeti ortalama olarak piyasadaki gerçek altınlardan 250 TL ile 500 TL civarında daha düşüktür. Darphanenin dışında bu altınların basılması ve piyasaya da sürülmesi kanunen yasaktır. Vatandaşlarımıza bizim tavsiyelerimiz; öncelikle çeyrek altın, büyük altın almak için bir mücevher mağazasına, sarrafa, kuyumcuya gittiklerinde mümkün mertebe yıllarını o işe vermiş, orada güvenini ispatlamış, kurumsal altyapısı daha sağlam olan mağazalardan alışveriş yapmalarını hatta mümkünse çeyrek altın aldıklarında firmanın kendi kutusu, kurdelesinde isim yazması veya küçük etiketlerinin olması gibi ya da fişi, faturası gibi belgeleri yanlarına almalarında fayda olduğunu düşünüyoruz. Bu tür sahteciliklere de imkan vermemek adına bize gelen müşterilerimizin doğum gününe, düğününe, nişanına gelenlerden tespit ettiğimiz ürünleri derhal metal makasıyla kesmek suretiyle imha ediyoruz. Bunların yeniden piyasaya arz edilmesini engelliyoruz. Bu konuda halkımızın dikkatli olmasını öneriyoruz"

Altın fiyatları

Gerçek altından ayırt edilmesi zor

İHA’da yer alan habere göre; Bayram Erdoğan, bu altınların gerçek altından ayırt edilmesinin zor olduğunu ancak görüntüsündeki hatalardan ayırt edilebileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların orijinal darphane altınını sahte basım altınlarla karşılaştırarak, dikkatlice incelemeleri gerektiğini ve basım hatalarını görmelerinin mümkün olduğunu ifade etti. Ayrıca, ikinci basım altınların ayarının düşük olduğu için pres bastığında Atatürk figürü ve diğer yazıları net bir şekilde basamayabileceğini ekledi. Sertlik özelliğinin de bu ayrımı göstermede yardımcı olabileceğini ancak vatandaşların bunu ayırt etmede zorlanabileceğini belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal