Kurumlar vergisi nedir, ne demektir? Kurumlar vergisi ne zaman, nereye ödenir? Kurumlar vergisi oranı nedir, yüzde kaçtır? Kurumlar vergisi hakkında detaylı bilgiler

Vatandaşlar tarafında gündemde yer alan konular arasında Kurumlar vergisi'de yer almaktadır. Merak konusu olan, Kurumlar vergisi nedir, ne demektir? Kurumlar vergisi ne zaman, nereye ödenir? İşte bu konu hakkında yer alan tüm detaylar sayfamızda yer almaktadır.

09.05.2022-21:35 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-21:35) Kurumlar vergisi nedir, ne demektir? Kurumlar vergisi ne zaman, nereye ödenir? Kurumlar vergisi oranı nedir, yüzde kaçtır? Kurumlar vergisi hakkında detaylı bilgiler

Kurumlar VergisiVatandaşlar tarafında gündemde yer alan konular arasında Kurumlar vergisi'de yer almaktadır. İnternet üzerinden araştırmaları yapılmakta olan bu konunun detaylarını inceleyelim. 

 

Kurumlar vergisi nedir, ne demektir? Kurumlar vergisi ne zaman, nereye ödenir?

Kurum kazançları üzerinden alınan vergi olarak bilinmektedir. Kurumlar vergisinin hesaplanması da, mükellef sahiplerinin bir dönem içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üstünden hesaplanıyor. Bahiste olan kurum kavramı, tüzel kişiden farklı bir kavram olarak geçmektedir. Genellikle sermaye şirketleri kurum olarak sayılmaktadır. Şahıs şirketlerinde ise, tüzel kişilik olmasına rağmen kurum sayılmamaktadır. Bu hususların karıştırılmaması gerekmektedir. 

Kurumlar vergisinin oranlarına bakacak olursak, bir takvim yılı içerisinde elde edilmiş kazancın %20 oranı olarak geçmektedir. Herkesin merak ettiği kurumlar vergisinin konusunu oluşturmuş olan unsurlar şu şekilde yer almaktadır.

Sermaye şirketleri (anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler)

Kooperatifler,

İktisadi kamu kuruluşları,

Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler (sendikalar dernek; cemaatler vakıf sayılır),

İş ortaklıkları, olarak geçmektedir.

Kurumlar vergisi

Tam mükellefiyet ve dar mükellefiyet kimlere denilmektedir?

Tam mükellefiyeti kurumlar vergisine dahil olmuş olan kurumlar, kanuni yada iş merkezi Türkiye'de bulunmuş olanların, Türkiye içi yada dışında elde ettikleri kazançlarının tamamı üzerinden vergilendirilmeleri olarak bilinmektedir. 

Dar mükellefiyette ise, kurumlar vergisi konusunda dahil olup, kurumlardan kanuni yada iş merkezi Türkiye'de bulunmayan, sadece Türkiye'den elde etmiş oldukları kazançların üzerinden vergilendirmesi olarak geçmektedir. 

Kurumlar vergisinin ödenme tarihleri vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında geçmektedir. Vergi beyannamesi, hesap döneminin kapanmasındaki ayı izleyen 4. ayın 1.gününden 25. gününün akşamına kadar olan süre kısmında yatırılır. Kısaca Nisan ayında 1 ve 25 tarihi arasında verilmektedir. 

Kurumlar vergisi beyannamesini, her bir mükellefin bağlı olduğu yerin vergi dairesinde verilir. Her mükellef kazancının tamamı için beyanname vermektedir. Eğer mükelleflerin şubesi, ajansı, alım-satım bürosu veya mağazaları yada kendilerine ait bulunan iş yerleri varsa, bağımsız olarak muhasebe ve ayrılmış sermayesi bulunsa bile beyanname verilme gerekmez.

Nilay Kızıldemir
nilaykzldmr@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal