Lidyalıların Mirası Yazıt Türkiye'den Kaçırılmıştı, İtalya'da Bulundu

Türkiye'den kaçırıldı, 1997 yılında polis baskınında İtalya'da bulundu. Lidya dönemine ait bin 800 senelik yazıt, İtalya'da teslim alındı.

21.09.2020-11:22 - (Son Güncelleme: 21.09.2020-11:16) Lidyalıların Mirası Yazıt Türkiye'den Kaçırılmıştı, İtalya'da Bulundu
İtalya'da polis baskını sırasında bulunan 1800 senelik kefaret yazıtı, İtalya'da teslim alındı. Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli ve Büyükelçilik Kültür ve Tanıtma Müşaviri Haluk Söner’den oluşan Türk heyeti, dün Floransa kentine gitti. Floransa'ya giden heyet, tarihi Lidya yazıtını Floransa Jandarma Komutanlığı Kültür Varlıklarını Koruma ve Tarihi Eser Kaçakçılığıyla Mücadele Şube Müdürü Yüzbaşı Claudio Mauti'den teslim aldı. Ardından başkent Roma'ya getirdi.

Tarihi Lidya yazıtının teslim töreninde konuşma yapan Esenli, Türkiye ile İtalya arasındaki mevcut iyi ilişkilere bugün yeni bir halka eklendiğini belirtti. Hukuki süreç boyunca yazıtı en iyi biçimde koruyan İtalyan jandarmasına teşekkür ettiği belirtti.

Stel olarak da bilinen yazıtı detaylı inceleyen ve ardından teslim alma tutanağını imzalayan Büyükelçi, tarihi eserin korunaklı şekilde paketlenmesine de yardımcı oldu. Esenli, bu anı yaşadığı için son derece gururlu olduğunu belirterek, 'Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Dışişleri Bakanımıza, Bakanlığımıza, Kültür ve Turizm Bakanlığına, şükranlarımı sunuyorum' açıklamasında bulundu.

İTALYA'DAN TÜRKİYE'YE İKİNCİ İADE

Türkiye ile İtalya arasında kültür alanında da iş birliğinin yoğun olduğunu belirten Büyükelçi, İtalya'dan Türkiye’ye 1991’de de iade edilen bir bronz vazo olduğunu, bununsa ikinci eser olduğu bilgisini verdi.
Esenli, Türkiye ve İtalya'dan çeşitli biçimlerle tarihi eser kaçakçılığının sürdüğünü belirterek, 'Bunun önüne geçilmesi lazım. Bunun için de iki ülkenin bir an evvel kültürel varlıkların korunmasıyla ilgili anlaşmayı imzalamaları gerekiyor. Bu konuda biz zaten gerekli hatırlatmaları İtalyan makamlarına yapıyoruz' şeklinde konuştu.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal