Kronik Yorgunluk Nasıl Anlaşılır?

Kişi akşam erken yatmasına rağmen sabah kalktığında yeteri kadar dinlenmiş hissetmiyorsa veya uzun zamandır geçmeyen bir yorgunluk yaşıyorsa nedeni kronik yorgunluk olabilir. Kronik yorgunluk nasıl anlaşılır ve kronik yorgunluğun geçmesi için ne yapılmalıdır?

11.09.2020-14:50 - (Son Güncelleme: 12.09.2020-18:16) Kronik Yorgunluk Nasıl Anlaşılır?

Bir sağlık sorunu olmamasına rağmen sürekli yorgunluk hissi varsa, günlük aktiviteleri yeterli uygulamama durumu yaşanıyorsa kronik yorgunluk yaşıyor olabilirsiniz.

Konsantrasyon bozukluğu, uyku bozuklukları, baş ağrısı ve psikiyatrik şikayetlerin kronik yorgunluk nedeni ile ortaya çıkabildiğini belirtiyor Psikiyatri Uzmanı Dr. Ebru Öztepe Yavaşcı. Dr. Yavaşçı, kronik yorgunluk sendromunun, sürekli bir hareket sonucu ortaya çıkan bir durum olmadığını, dinlenmekle azalmayan yorgunluk hissi ve mevcut iş, sosyal ve özel aktivitelerde gözle görülür şekilde azalma yaşanması durumlarından anlaşılabildiğini belirtti. Yavaşçı, kronik yorgunluğu 'Major kriterler, en az altı aydan bu yana günlük aktivitede yüzde 50 azalmaya yol açan, istirahatla geçmeyen, tekrarlayıcı yorgunluk ve bu tabloyu açıklayacak diğer fiziksel ve psikiyatrik durumların dışlanmasıdır. Minör kriterler ise hafif ateş, boğaz ağrısı, servikal ve aksiller lenf nodlarında hassasiyet, açıklanamayan kas güçsüzlüğü, miyalji, egzersiz sonrası bitkinlik, baş ağrısı, gezici noninflamatuar atralji, unutkanlık, depresyon, aşırı huzursuzluk, dinlendirmeyen uyku, yakınmaların aniden ve yeni başlamasıdır. Kronik yorgunluk sendromunun oluşmasına sebep olan birçok etken olmasına karşın, bir kez başladıktan sonra hastalığın oluşturduğu yorgunluğun ve yeti yitiminin devam etmesine sebep olan etkenler ise, bedenin formda olmaması, daha da kötüleşmekten korkmak, kişinin kendine karşı katı olması, belirtilere odaklanma, engellenmiş ve kötü hissetme, endişe duyma olarak sıralanabilir' şeklinde ifade etti.

HAYATINIZI RENKLENDİRECEK UĞRAŞLAR BULUN

Dr. Ebru Öztepe Yavaşcı kronik yorgunluğu olanların hayat hızlarını yavaşlatmalarını, fiziki veya emosyonel stres oluşabilecek durumlardan uzak durmalarını tavsiye ediyor ve çalışma ortamlarını yeniden düzenlemelerini ekliyor. Yavaşçı, yoğun iş yükü olabilecek durumlardan kaçınmanın ve dinlenmeye zaman ayırmalarının da kronik yorgunluğa iyi gelebileceğini söylerken, 'Finansal, bürokratik ve idari işlerde en az sorumluluk alın. İş hayatınızda ve özel hayatınızda yeni stratejiler belirleyin. Kas gevşetici egzersizler yapın. Hayatınızı renklendirecek uğraşlar bulun. Her sabah 10-15 dakika aç karnına egzersiz yapın. Bunları yapmanıza rağmen kronik yorgunluğunuz geçmiyorsa mutlaka bir uzmana danışın.' ifadelerine de yer veriyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal