Koronavirüste Yeni Yasaklar Yolda!

Koronavirüs vaka sayılarının tüm Türkiye’de artmaya başlamasıyla birlikte il pandemi kurulları art arda yeni önlemleri almaya başladı.

26.10.2020-17:50 - (Son Güncelleme: 26.10.2020-17:50) Koronavirüste Yeni Yasaklar Yolda!

Koronavirüs salgınıyla mücadelede her ilde uygulanan kararlara yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Gelecek hafta yapılacak olan Bilim Kurulu toplantısında yeni kararlar alınacak. Türkiye’nin Kasım ve Aralık ayını bir dizi yeni önlemle geçireceği belirtiliyor. Uzmanların ‘aç-kapa’ taktiği adını verdikleri bu önlemlerde, salgının hızına göre yeni yasaklar veya kaldırılacak kurallar olacak.

Bazı illerde çocuk parkları kapatılırken, 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma kullanmaları sınırlandırılacak, semt pazarlarına giriş yapmalarına da günün belirli saatlerinde müsaade edilecek.

Bu sınırlamaların denetimlerinin yapılması için pazar timleri, park timleri gibi ekipler oluşturuldu.

Hürriyet’in haberine göre, yapılan toplantılarda, İstanbul ve Marmara bölgesinde bulunan iller başta olmak üzere büyükşehirler için yeni kararların alınması planlandı.

Gelecek Çarşamba günü yapılacak olan bilim kurulu toplantısının ardından yeni yasaklar açıklanacak. Sorunun özellikle, kapalı ortamlarda 'toplu buluşmadan' kaynaklandığı belirtiliyor.

İllerde, apartmanlar ve sitelerin bahçelerindeki toplanma alanlarına yasak getirilmesi, bunun denetiminin apartman ve site yönetimlerine verilmesi planlar dahilinde.

Köy konakları da bu şekilde değerlendirilecek ve muhtarın sorumluluğunda toplanılması yasaklanacak.

'KESMELERE' BAŞVURULABİLİR

Büyükşehirlerdeki vaka sayısındaki ciddi artıştan ötürü, gerekli olması durumunda hafta sonu sokağa çıkma yasağı da dahil 'kesmelere' başvurulabileceği, fakat bunun bir sonraki aşamada gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Şehirlerarası seyahat yasağı da son aşamada başvurulacak önlemler arasında yer alıyor. Uzmanlar, ‘Salgınla mücadele dinamik bir süreç, gelişmelere bakarak yeni kararlar alınabilir. Buna aç-kapa taktiği diyoruz’ diye belirtti.

İLK DALGADAN DAHA KOLAY BULAŞIYOR

Toplantılara katılan uzmanlara göre Kovid-19, tüm dünyada ilk dalgadan çok daha fazla yayılım ve bulaştırıcılık gösteriyor. Ölüm oranları ilk dönemde olduğu kadar yüksek değil ancak bulaşma çok daha fazla. Avrupa ülkelerindeki yayılım hızı, aynı bantta olan Türkiye’nin de etkilenmesine neden olacak.

EN BÜYÜK VAKA SAYILARI YENİ ÇIKIYOR

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ‘Kötüyü geride bırakmış değiliz, daha kötü günlere gidebiliriz. Salgının seyrine bakılırsa hiçbir duraklama yok, yani baştan beri giderek artıyor. Salgın devam ediyor, hem bulaşıyor hem hastalandırıyor hem öldürüyor’ ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Özlü, vakaların sadece İstanbul ve Türkiye’de artmadığını, tüm dünyada artış yaşandığını sözlerine ekleyerek son tabloya ilişkin şunları söyledi:

‘Dünyada son zamanlarda, salgının başladığından bu yana en büyük vaka sayıları yeni görülmeye başlandı. Günlük vaka sayılarını 200-300'e düşüren Avrupa ülkelerinde bile 25-30 bin vaka var. Çünkü bu virüs açık havada daha az bulaşıyor. Şimdi tatil dönüşü insanlar kapalı yerlerde vakit geçirmeye başladılar. Virüs kapalı ortamlarda, iyi havalandırılmayan ortamlarda ve kalabalıklarda daha çok bulaşıyor. Havalar soğudukça bulaşma riski artacak. Özellikle yeme-içme alanlarında, restoran ve kafelerde insanlar maskelerini de çıkardıkları için oralarda mesafeye de dikkat edilmiyor ve kalabalıklaşma oluyor ve bulaşma çok kolay oluyor.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal