KKTC'de son yılların en büyük orman yangını görüldü! Türkiye, Kıbrıs Rum kesimi ve BM Barış Gücü'nden toplam 7 hava aracıyla yangına müdahalede bulunacak!

Mersinlik bölgesinde adeta küle dönen arazinin, 1995 yılında Beşparmak Dağları'nda çıkan yangından daha büyük olduğu ifade ediliyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 21 Haziran tarihinde Gazimağusa'ya bağlı Ağıllar ile Mersinlik köyleri arasında yer alan dağlık ve ormanlık arazide çıkan yangına ekipler seferber oldu.

23.06.2022-11:41 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-11:41) KKTC'de son yılların en büyük orman yangını görüldü! Türkiye, Kıbrıs Rum kesimi ve BM Barış Gücü'nden toplam 7 hava aracıyla yangına müdahalede bulunacak!

KKTC'de Gazimağusa'ya bağlı dağlık ve ormanlık arazide yangın meydana geldi. Rüzgarın şiddetiyle beraber yangın kısa sürede büyüdü. Meydana gelen yangında alevler yakın çevrede bulunan köyleri tehdit ederken, ahırlara sıçrayan yangında hayvanlar telef oldu.

O yangından daha büyük

Mersinlik bölgesinde adeta küle dönen arazinin, 1995 yılında Beşparmak Dağları'nda çıkan yangından daha büyük olduğu ifade ediliyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 21 Haziran tarihinde Gazimağusa'ya bağlı Ağıllar ile Mersinlik köyleri arasında yer alan dağlık ve ormanlık arazide çıkan yangına ekipler seferber oldu. Yangına halen müdahalelerin devam ettiği ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangında alevlerin civardaki köylere tehdit oluşturduğu belirtildi. Havanın kararması sonucu yangına karadan müdahalede bulunan yangında Mersinlik köyünde yaşayanlar tahliye edildiği bildirildi.

Mersinlik köyü tahliye edildi

Bölgede incelemelerde bulanan devlet ve hükümet yetkilileri ile belediye başkanları açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda yangının şiddetle devam ettiği ve Mersinlik köyünün tahliye çalışmalarının ardından Ardahan köyünün de bir kısmının tahliye edilmesi öngörülüyor.

Mersinlik köyü tahliye edildi

Birçok hayvan telef oldu

21 Haziran tarihinde Gazimağusa'ya bağlı Ağıllar ile Mersinlik köyleri arasında yer alan dağlık ve ormanlık arazide çıkan yangın sebebiyle köylere tehdit oluşturmuş ve ahırlara sıçrayan alevler sonucu birçok hayvan telef oldu. Yangının kontrol altına alınması için yapılan çalışmalarda günün aydınlanması ile beraber havadan müdahale tekrardan başladı.

Önlemler alınıyor, uyarılarda bulunuyorlar

Mersinlik bölgesinde yer alan bazı köylerde yangından kaynaklı olarak belediye başkanlığı tarafından önlemler alınırken, vatandaşlara da uyarılarda bulunuluyor. Kent ve köyde yer alan camilerden yapılan anonslarla da yangınla mücadeleye çağrıda bulunuluyor.

Önlemler alınıyor, uyarılarda bulunuyorlar

"Büyük bir felaket yaşanıyor"

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel de Mersinlik'te halen süren yangınla ilgili yerinde inceleme yapmak üzere bölgeye geldi. Tatar ile Üstel, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ve diğer yetkilerden bilgi aldığı kaydedildi. Üstel, Bayrak Radyo Televizyonu'na katılarak açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamalarda Üstel, "Mersinlik bölgesindeki yangın maalesef rüzgarın etkisiyle şiddetlendi, büyük bir felaket yaşanıyor." ifadelerini kullanarak, buna karşı tüm halkın ve ekiplerin koşmasına rağmen Mersinlik köyünde tahliyeye başladıklarını belirtti.

7 hava aracıyla yangına müdahaleye yeniden başlayacak

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yangınla alakalı açıklamalarda bulundu. Arıklı yangının hızlı bir şekilde hareket ettiğini ifade ederek, "Şu anda rüzgarı arkasına alan yangın hızla Ardahan'a ilerliyor." açıklamalarında bulundu. Arıklı, Meteoroloji Dairesi'nden aldıkları bilgiye göre sat 03.00’te rüzgarın şiddetini artıracağını ifade etti. Arıklı, 1995 yılında meydana gelen yangına dikkat çekerek, "1995 yangınından daha büyük bir yangınla karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı. Yarın Türkiye, Kıbrıs Rum kesimi ve BM Barış Gücü'nden toplam 7 hava aracıyla yangına müdahaleye yeniden başlanacağını duyurdu.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal