Kızıldeniz gerilimi tehlikeyi artırıyor: Katar LNG sevkiyatını durdurdu

Kızıldeniz’de yaşanan saldırılar ve gerilim sebebiyle tedarik zincirde ciddi tehlikeler yaşanıyor. ABD ve İngiltere tarafından Yemen’e düzenlenen hava saldırıları sebebiyle Katar, LNG sevkiyatını durdurdu. İşte detaylar…

15.01.2024-11:29 - (Son Güncelleme: 15.01.2024-17:46)

ABD ve İngiltere’nin geçtiğimiz hafta Yemen’e düzenlediği hava saldırılarının ardından Kızıldeniz’de gerilim iyiden iyiye arttı. Ticari gemiler Kızıldeniz rotasından gitme konusundaki fikirlerini gözden geçirirken son olarak Katar’ın Bab el-Mendeb Boğazı'ndan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tankerleri sevk etme işlemlerini durdurduğu öğrenildi.

Katar LNG sevkiyatını durdurdu

Sabah’ın Bloomberg’i kaynak gösterdiği habere göre; Kızıldeniz'in güney ucundaki geçişe doğru yol alan Katar'a ait en az beş sıvılaştırılmış doğal gaz gemisi, Cuma gününden bu yana seferine ara verdi. Umman açıklarında üç tanker, biri Kızıldeniz'de ve bir diğeri Akdeniz'de Süveyş Kanalı yakınlarında durdu.

Katar LNG

Husiler, gemilere Kasım ayı ortalarında tacizde bulunmaya başlamış olsalar da, Katar'ın geçitten geçme konusundaki isteksizliği, ABD liderliğindeki saldırıların ardından risklerde keskin bir artışa işaret ediyor. 

Katar, dünyanın en büyük LNG ihracatçılarından biri olarak, Avrupa'ya yakıt göndermeye devam eden az sayıdaki gaz tedarikçisinden birisi olarak dikkat çekiyor. Öte yandan diğer birçok LNG ihracatçısı genellikle daha uzun rotaları tercih ediyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal