Kızıldeniz’de taraflar belli oluyor: Yemen’e iki ülkeden destek

ABD ve İngiltere’nin Yemen’e yönelik gerçekleştirdiği hava ve deniz saldırılarına Küba ve Venezuela’dan tepki geldi. İşte detaylar…

14.01.2024-15:35 - (Son Güncelleme: 14.01.2024-15:35)

Kızıldeniz geriliminde yeni bir gelişme daha yaşandı. Küba ve Venezuela’dan yapılan açıklamalarda, ABD ve İngiltere tarafından Yemen’e yönelik gerçekleştirilen hava saldırılarına tepki geldi.

ABD ve İngiltere’yi kınıyoruz

Sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, "ABD ve NATO müttefiklerinin Yemen'de uluslararası hukuku ihlal eden askeri saldırılarını kınıyoruz. Bu tür eylemler, Gazze'de soykırımı cesaretlendiriyor. Filistin topraklarındaki ateşkes çağrımızı yineliyoruz." sözlerine yer verdi.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı ise uluslararası hukuku ihlal eden ve bölgedeki gerilimi daha artıracak olan bu saldırıyı reddediyoruz açıklamasında bulundu. 

Yemen hava saldırıları

Kızıldeniz’de neler yaşandı?

Son dönemde Husi militanların, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşılık olarak Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik gerçekleştirdikleri eylemler nedeniyle birçok denizcilik şirketi Kızıldeniz seferlerini askıya aldı. Pentagon, 6 Aralık 2023 tarihinde Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası bir "Deniz Görev Gücü" kurma görüşmeleri yaptığını açıklamış ve 18 Aralık 2023'te "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun başlatılacağını duyurmuştu. Husi militanların Kızıldeniz'deki saldırıları, Süveyş Kanalı'nın kapanmasıyla küresel ticaret rotalarını tehdit etmiş ve denizcilik şirketlerinin aldığı kararlar küresel ekonomide yeni bir tedarik zinciri krizine yol açma endişelerini artırmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal