Elmalar kapışıyor! Gündemden yeni tartışma: Kırmızı elma mı yoksa yeşil elma mı daha faydalı?

Bir taraftan sulu sulu ekşiliğiyle dişleri kamaştıran ekşili elma, diğer yandan bal gibi tadıyla damakları çatlatan kırmızı elma, şimdi de hangisi daha faydalı diye bir tartışma ortaya çıktı. Uzmanlar ise günde bir elma tüketmeyi tavsiye ediyor. Biz de sizler için bu konuyu ele aldık ve detaylıca araştırdık. Elma yemenin sağlıklı yönlerine haberimizde ulaşabilirsiniz.

15.01.2024-10:59 - (Son Güncelleme: 15.01.2024-18:11)

Günde bir elmanın faydalı olduğunu vurgulayan uzmanlar, bir elma da 60 kalori olduğunu ve yüzde 85'i sudan oluştuğunu ifade ediliyor. Ancak yeşil elma mı, kırmızı elma mı daha faydalı? Sorusu da gündemden düşmüyor. Şimdi sorunun cevabına bir de bizim gözümüzden bakın! Marketlerde elmanın kilosu 25 TL'den satılıyor. Fakat bu fiyatlandırma elmanın rengine ve kalitesine göre de değişiklik gösterebiliyor.

Gün içerisinde bir elma yemenin nasıl bir faydası var?

Elmanın faydası

Kan basıncını dengede tutar!

Avustralya'daki bilim insanlarının yaptığı bir çalışmaya göre, elma yemenin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu ifade edildi. Yüksek tansiyon, kan basıncına ciddi oranda zarar verebilir. İnme ve kalp krizlerine sebebiyet verebilir. Sağlıklı bir diyet, yüksek tansiyonu önlemenin ve yönetmenin bir yoludur. Yapacağınız diyette elmaya da yer vermeniz sizler için oldukça faydalı olacaktır.

Kan şekerini düzenler!

Elmanın faydası

Lif oranın yüksek olduğu elma, vücuttaki şeker oranını dengeler. 38 binden fazla kişi üzerinden yapılan bir araştırma, günde birden fazla elma tüketenlerin, hiç elma yemeyenlere oranla Tip 2 diyabete yakalanma olasılığının yüzde 28 daha az olduğunun sonucu çıktı.

İltihabı azaltır

Halk arasında iltihaplanma olarak bilinen enflamasyon, herkeste meydana gelen ve bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalık veya yaralanmalara karşı korumak amacıyla oluşturduğu bir tepkidir. Ancak iltihaplanma devamlılık arz ederse tehlike çanları çalmaya başlıyor demektir. Elmalar, özellikle solunum sisteminizdeki iltihabı azaltan bir antioksidan olan lif ve quercetin gibi anti-inflamatuar maddeler içerir. Birçok çalışmaya göre elma yemek kanınızdaki c-reaktif proteinleri azaltır, bu da kronik inflamasyonun iyileştiğinin habercisidir.

Astıma karşı savaş açar!

Bin 600 genç yetişkin üzerinde yapılan bir saha çalışması, bizlere elma ve armut tüketmenin astım gelişimine karşı koruma sağlayabileceği ifade ediliyor. Üstelik yapılan başka bir araştırmaya göre elma tüketen kişilerde akciğer fonksiyonlarının arttığına işaret ediliyor.

Genetik yapınızı güçlendirir!

Vücudunuz, bağırsaklarınızda ve cildinizde yaşayan birçok mikroorganizma için bir yaşam yurdudur. Bazıları faydalı olurken bazıları ise zararlıdır. Elmalar mikroorganizmalar için güçlendirici, faydalı bir yardımcıdır.

Kolesterolü düşürmede yardımcı olur!

Elmanın faydası

Riskli Sağlık sorunları arasında yer alan; yüksek kolesterol, kalp hastalığı hayati önem taşır. Fakat elmanın içinde bolca bulunan, antioksidanlar ve lifler sayesinde hastalık oluşmasının, olasılığında da azalma görülür. Yüksek kolesterolü olan kişiler üzerinde yapılan birçok araştırma, günde birkaç elma tüketmenin toplam kolesterol düzeylerini yaklaşık yüzde 5 ila yüzde 8 oranında azaltabildiği ortaya görülüyor.

Vücudu tok tutmada yardımcı olur!

Elmadaki lif sindirimin yavaşlamasına yardımcı oluyor, böylece daha uzun süre tok hissediyorsunuz. Kilo vermeye de destek olur.

Yaşam ömrünü uzatır!

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre, günde bir elma yerseniz daha uzun yaşanabileceği yönünde1 Araştırmacılar yaptıkları çalışmalar sonrası 15 yıl boyunca takip ettikleri katılımcıların, ölme olasılığının yüzde 35 daha az olduğu sonucuna vardı.

Kalp hastalığı riskini azaltır

Yapmış olduğunuz diyetinize elma eklemek, kalp hastalığı veya Kanser riskinizi azaltabilir. Yaklaşık 40 bin kişiyle yapılan bir araştırmada, elma yiyenlerin kalp hastalığına yakalanma olasılığının, meyveyi atlayanlara göre yüzde 13 ila yüzde 22 daha az olduğu görüldü.

Hangisi daha faydalı? Yeşil elmam mı, kırmızı elma mı?

Elmanın faydası

Yeşil elmayla kırmızı elma arasında en belirgin özellik, birinin tadının tatlı diğerinin ise ekşi olmasıdır. İki elmamın sağlık açısından faydalarına bakıldığı zaman, bazı farklar vardır. Yeşil elma iyi bir A vitamini, B vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini kaynağıdır. Üstelik kırmızı elmadan daha fazla demir, potasyum ve protein içerir. Ayrıca kilo atmak isteyenlerin, yeşil elmalar kilo vermeye çalışan kişiler için daha çok tercih edilmektedir. Şeker hastaları için çoğunlukla yeşil elma önerilir. Kırmızı elma ise daha fazla antioksidan içerir ve daha lezzetlidir.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal