B12 vitamini sayesinde, sağlıklı bir reçeteye kavuşmak ister misiniz?

Vücudumuz tarafından üretilemeyen vitaminler eksikliğinde çeşitli hastalıklara yol açmaktadır. Büyük öneme sahip olan vitaminler, beynin hafıza gelişimiyle de oldukça ilişkilidir. B12 vitamini bilişsel işlevleri ve zekayı geliştirmek için önemli bir rol üstlenir. Dolayısıyla günlük öğünler, B12 vitamini açısından zengin olunmasına özen gösterilmelidir. Şimdi sizlere hafızaya büyük faydası dokunan besinleri derledik. Haberimizden detaylarına ulaşabilirsiniz…

13.01.2024-17:46 - (Son Güncelleme: 13.01.2024-17:46) B12 vitamini sayesinde, sağlıklı bir reçeteye kavuşmak ister misiniz?

B12 vitamini (kobalamin) saymakla faydaları bitmez ancak genel olarak bahsetmek gerekirse; Vücudun kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutma, DNA yapımına yardımcı olma, kemik yanı sıra saç, cilt ve tırnak sağlığını destekleme ve yorgun ya da zayıf hissetmeye neden olan aneminin önlenmesine de oldukça yardımcı olmaktadır. Ayrıca folik asit ile ortak hareket ederek, mylein sentezinde önemli bir görev üstlenen B12 vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirerek protein metabolizmasında rol alır.

Muhteşem B12 vitaminin reçetesi!

Süt

Sütün faydalarını belki de okul hayatımız boyunca işitmişizdir. İçerdiği mineral, vitamin, protein, iyot, kalsiyum ile çocukların ve yetişkinlerin sağlıklı büyüme ve gelişmesine önemli ölçüde katkıda bulunur. Her gün süt içilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak alerjisi olanlar için doktor bilgisi dahilinde hareket edilmelidir.

Yumurta

B12 faydaları

Daha sağlıklı ve dinç bir zihin için yumurta olmadan kahvaltıya başlanılmamalıdır. Yumurtanın sarısı içeriği zengin bir B12 vitamini kaynağıdır. Bu çok yönlü besini istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Ancak alerjisi olanlar için doktor bilgisi dahilinde hareket edilmelidir.

İstiridye

Besin değeri çok yüksek ve lezzetli olan yenilebilir bir yumuşakça türüdür. Ayrıca mineraller, omega-3 yağ asitleri ve B12 vitamini açısından da zengin bir besindir.

Soya sütü

Hayvansal süte alerjileri olanlarının en çok tercih edilen vegan sütü olarak da adlandırılan soya sütü, bir alternatiftir ve zengin, kremsi bir tada sahiptir. Lif oranı da yüksektir. Mide ve bağırsaklara da çokça faydalıdır.

Tavuk

Tavuk her yemek menüsünün öne çıkarken protein özlü yapısının yanı sıra doyurucu olması sebebiyle de tercih edilmektedir. Vejetaryen olmayanlar için popüler bir seçenektir. Izgara olarak tüketebilir, salatalarınıza ekleyebilir veya lezzetli baharatlarla marine ederek leziz bir yemek yapabilirsiniz. Vitamin açısından da oldukça zengindir.

Sığır eti

B12 faydaları

Dünya çapında en yaygın olarak tüketilen üçüncü et olan sığır eti popüler bir nama sahiptir. B12 vitamini de dahil olmak üzere temel besinlerle doludur.

Ton balığı

Vitaminler, sağlıklı yağlar ve temel proteinlerden oluşan bir güç merkezi olan ton balığı, B 12 vitamini içeriği açısından da zengindir. Sağlıklı bir protein dozu için ızgarada yiyebilir veya güzel salatanızda yer verebilirsiniz.

Elma

Halk arasında çokça dillendirilen "Günde bir elma doktoru uzak tutar" sözünde doğruluk payı mevcuttur. Elmalar antioksidanlar, flavonoidler ve lif gibi çok sayıda faydalı besinle dolu olduğundan, Elmanın etinde ve kabuğunda bulunan polifenoller açısından özellikle zengindirler ve genel sağlığın iyileştirilmesinde önemli bir rol oynarlar. Mükemmel bir B12 Vitamini ve C vitaminin kaynağıdır.

Yoğurt

B12 faydaları

B12 vitamini bakteriler tarafından sıklıkla üretilir ve kişinin günlük B 12 vitamini ihtiyacını karşılamak için güvenli ve güvenilir bir seçenektir. Bağırsakların işleyişi içinde yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir.

Pancar

Pancar, B12 vitamini ve demir dahil diğer önemli besin maddeleri açısından mükemmel bir kaynaktır. Yemeğinizde pancara yer vererek ; lif, potasyum, manganez ve C vitamini gibi bir dizi temel besin maddesiyle zenginleştirerek onu lezzetli ve inanılmaz derecede besleyici hale getirecektir.

Yaban mersini

Yaban mersini mükemmel bir B12 vitamini kaynağıdır ve aynı zamanda antioksidan bakımından da zengindir. Üstelik yaban mersini tüketmenin kilo kaybına yardımcı olduğu, sindirimi kolaylaştırdığı, stresi azalttığı, kanseri önlemek ve diyabeti yönetmek gibi çeşitli faydaları olduğu da bilinmektedir.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal