Canan Karatay önerdi: Lezzetli tadıyla sağlığınıza kavuşacaksınız!

Doğal besinler konusundaki hassasiyetli yaklaşımından kendinden çokça söz ettiren Kalp ve İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, yine dikkat çeken bir sağlık önerisinde bulundu. Önerdiği bitkiyle kandaki zehirli maddelerin temizleneceği iddiasında bulundu. İşte Karatay’ın önerdiği o bitki ve faydaları…

13.01.2024-16:30 - (Son Güncelleme: 13.01.2024-16:30) Canan Karatay önerdi: Lezzetli tadıyla sağlığınıza kavuşacaksınız!

Önerdiği bitki ile kandaki zehirli ve zarar veren maddelerden kurtulacağını söyleyen Karatay, ‘‘İçerdiği enzimler, mineraller ve vitaminlerden dolayı pek çok ilaçta da kullanılan mucizevi ve şifalı bir bitkiden bahsediyoruz’’dedi.

Mucizevi bitki

Tıp literatüründe "Urtica dioica" olarak bilinen bir bitki olan ısırgan otu, tüyleri dikenli ve sert yapraklarıyla tanınır ve sıklıkla çalı şeklinde büyürler. Doğada yayılarak yetişen ısırgan otunu tüketilirken, yaprakları veya kökleri de Sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Isırgan otunun faydaları

Isırgan otu faydaları

Vitamin ve mineral deposunu barındıran ısırgan otu, A, C, K ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller bakımından zengindir. İltihap karşıtı etkisi olduğu bilinen ısırgan otunun, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmada yardımcı olması sebebiyle çokça önerilmektedir. İçeriğinde çokça bulunan C vitamini ve diğer antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirir. Potasyum içeriği sayesinde kan basıncını dengede tutabilir. Ayrıca saç ve cilt sağlığını iyileştirmede de yardımcı olabilmektedir.

En çok tercih edilen ısırgan otu çorbasının tarifi;

Isırgan Otu çorbası tarifi

Malzemeleri;

2 su bardağı taze ısırgan otu yaprağı (dikenlerini temizlenmeli ve yıkanmalı)

1 büyük soğan (soğanı doğranmalı)

2 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı un

4 su bardağı sebze suyu veya tavuk suyu

Tuz ve karabiber (isteğe bağlı)

Yapılışı ise şu şekildedir;

Isırgan otlarını iyice yıkayın ve dikenlerini temizleyin.

Bir tencerede sıvı yağı ısıtın ve doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.

Unu ekleyip birkaç dakika daha kavurun.

Sebze suyunu veya tavuk suyunu yavaş yavaş ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmamasını sağlayın.

Isırgan otlarını ekleyin ve çorbanın kaynamasını bekleyin.

Kaynadıktan sonra ısıyı kısın ve yaklaşık 15-20 dakika boyunca pişirin.

Çorbayı tuz ve karabiberle tatlandırın, isteğe bağlı olarak limon suyu ekleyebilirsiniz.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal