Kırklareli'nin, Armağan köyünde müşteriler çilek ve sebzeleri dalından toplayıp ücreti kulübeye bırakıyorlar!

Projeden yararlananlardan muhtar Recep Dal, köy merkezine yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki 12 dönümlük alana çilek, domates, biber, salatalık gibi sebze ekti. Muhtar, muhtarlıktaki ya da ilçedeki işleri sebebiyle çok fazla tarlada duramadığı için tarladan alışverişin önünü kesmemek adına özel bir uygulama başlattı.

22.06.2022-16:46 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-16:46) Kırklareli'nin, Armağan köyünde müşteriler çilek ve sebzeleri dalından toplayıp ücreti kulübeye bırakıyorlar!

Köyden göç edilmesinin önlemek amacıyla 2016 yılında dönemin Valisi Esengül Civelek tarafından "Vali Hanım Çileği Projesi" başlatılmıştı. Başlatılan proje ile beraber Armağan köyünde boş arazi ve bahçelerde çilek ekildi. "Vali Hanım Çileği Projesi" ile çileğin üretiminin artması ve tanıtımının yapılmasıyla köy "Çilekli köy" ismiyle anılmaya başladı. Projenin büyümesiyle köy tarım turizmi rotası oldu.

Alışverişin önünü kesmedi

Projeden yararlananlardan muhtar Recep Dal, köy merkezine yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki 12 dönümlük alana çilek, domates, biber, salatalık gibi sebze ekti. Muhtar, muhtarlıktaki ya da ilçedeki işleri sebebiyle çok fazla tarlada duramadığı için tarladan alışverişin önünü kesmemek adına özel bir uygulama başlattı.

"Toplarken yediğiniz helaldir, biz yokuz"

Tarladaki kulübenin kapısını kilitlemeyen muhtar, içeriye kova, terazi ve poşetler bırakarak, "Toplarken yediğiniz helaldir, biz yokuz. Tartı ve kovalar masa üzerinde ücretini kovaya bırakınız. Bereket versin." ifadelerini kullandığı bir not yazdı. Bu uygulamayla beraber sebze ya da çilek almak isteyenler dalından koparıp tatmak isteyenler ücret ödemiyor. Satın almak isterse de topluyor, poşetliyor, tartıp parasını kovaya bırakıyor. Köy muhtarı Dal, güvene dayalı alışveriş uygulamasının yaklaşık bir yıldır devam ettiğini, güven tesis etmenin karşılığında güven doğurduğunu ifadelerini kullandı."


"Gelen vatandaşlara da güveniyoruz"

Tarlaya sürekli ziyarette bulunanların olduğunu anlatan Muhtar Dal, "Aileler gönül rahatlığıyla çocuklarıyla gelip bahçede dalından hem yiyerek hem toplayarak istediği ürünü alıp gidiyor. Ürün çeşitlerinin fiyatlarını yazdık. Biz kendimize de gelen vatandaşlara da güveniyoruz." açıklamalarında bulundu.

"Hem üreteceğiz hem de çalışacağız"

Gerçekleştirdiği uygulamayla köye değer kattığını ifade eden, Dal, "Burası da öyle bir şey. 'Doya doya yediğiniz helal' diyoruz, 'kopardığınız helal' diyoruz. Biz bu uygulamayla hem kendimize hem bölgemize değer kattığımıza inanıyoruz. Doğru olan bu süreçte böylesi güzellikleri yaşatmak için hem üreteceğiz hem de çalışacağız." ifadelerine yer verdi.​​​​​​​Çileği topladıktan sonra ödeme için tarla sahibini aradığı sırada tabelada yazılanları gördüğünü anlatan Kahya, "Buradaki yazıyı okuduktan sonra topladıklarımı tarttım, ücretini bıraktım kasaya çıktım. Hiç böyle bir yer görmemiştim." ifadelerine yer verdi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal