Güney Kıbrıs Rum kesiminde Abdulhamid Han paniği: Acil güvenlik konseyi'ni topladı!

GKRY lideri Anastasiadis, Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı. Türkiye'nin 6'ncı sahada faaliyete başlayacak olma ihtimalinden duyulan kaygı dile getirildi.

22.06.2022-16:48 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-17:50) Güney Kıbrıs Rum kesiminde Abdulhamid Han paniği: Acil güvenlik konseyi'ni topladı!

Türkiye'nin yeni sondaj gemisi olan Abdulhamid Han, hidrokarbon arama çalışmalarına katılımıyla şereflendirecek. Bu durum Yunanistan'ı çokta memnun etmiş değil.

Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi olarak denizlerdeki yerini alan Abdulhamid Han, Mersin'in Taşucu Limanı'nda görev emri bekliyor.

Rum kesimi panikte

Ekipmanlar gemiye yerleştirilirken, Güney Kıbrıs Rum kesimi adeta tutuşmaya başladı. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in, Ulusal Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırdığı gün yüzüne çıktı.

'Türkiye 6'ncı bölgeye girecek' endişesi

Doğu Akdeniz'de 6'ncı ve 11'inci sahalarda Fransız Total ve İtalyan Eni şirketleri eşit yüzdelere sahip. 6'ncı bölgenin bir kısmı, Türk kıta sahanlığı içinde kalıyor.

Brüksel'in sergilemiş olduğu tüm çabalara rağmen, Avrupa Birliği'nin Ankara'ya yönelik yaptırım uygulamasını bir türlü sağlayamayan Anastasiadis'in, söz konusu düzenlenen toplantıda yetkililerle, Türkiye'nin 6'ncı sahaya gireceğine dair düşüncesini paylaştığı duyuruldu.


Tek taraflı ruhsat sahası ilan ettiler

Diğer taraftan GKRY, tek taraflı ilan ettiği 6 numaralı ruhsat sahasında doğalgaz arama çalışmaları için kolları sıvadı.

Doğu Akdeniz ve Ada'daki gerginliği adeta körüklemek için uğraşan GKRY'ye tepki gösteren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden yapılan açıklama doğrultusunda, Rum kesiminin sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB)e başlayan sondaj çalışmaları kınandı.

Rum tarafının tek taraflı adımları

Doğu Akdeniz'de ve özellikle Kıbrıs çevresinde yürütülen petrol ve doğal gaz aramalarıyla belirli bölgelerdeki kaynak keşifleri, Akdeniz'e komşu ülkelerin enerji arz güvenliğini yakından ilgilendiriyor.

GKRY, Türkiye'nin yapmış olduğu tüm itirazlara rağmen Ada'nın tek otoritesi gibi davranarak Doğu Akdeniz'de 13 parselden oluşan sözde MEB ilan etti.

Rum kesimi, bu sözde MEB sahaları için Eni, Total, Amerikan ExxonMobil gibi uluslararası enerji firmalarına hidrokarbon arama ve çıkarma ruhsatları verdi. Bu da Türkiye ve KKTC ile olan gerginlik seviyesini bir hayli arttırdı.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal