10 saniye tek ayak üstünde duramayanlar risk altında!

Yapılan araştırmalar sonucu tek ayak üzerinde 10 saniye dengede duramayan orta ve yaşlı insanların, 10 yıl içerisinde ölme ihtimalinin, durabilenlere göre neredeyse iki kat daha fazla olduğunu göstermektedir. İşte haberin detayları...

22.06.2022-15:59 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-16:30) 10 saniye tek ayak üstünde duramayanlar risk altında!

Bir kişinin dengeyi ne kadar iyi sağlayabildiği, sağlıkları konusunda bir fikir verebilir. Mesela önceki araştırmalarda, tek ayak üzerinde denge kuramama durumunun çok daha büyük felç riskiyle bağlantılı olduğunu göstermektedir. 

Ayrıca dengesi zayıf olan kişilerin zihinsel gerileme testlerinde daha kötü performans gösterdiği ve bunama ile bir bağlantı olduğunu düşündürmektedir. 

Şu anda İngiltere, ABD, Avustralya, Finlandiya ve Brezilya'dan uluslararası bir uzman grubu, denge ve ölüm oranı arasında olan ilişkiyi inceleyen, türünün ilk örneği 12 yıllık bir çalışmanın sonuna geldi. Yapılan araştırma gözlemsel olmasına ve nedenini henüz belirleyememesine rağmen, bulguları oldukça çarpıcıydı. 

Böylece orta ila sonraki yaşamda 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde duramama, önümüzdeki 10 yıl içerisinde olası herhangi bir nedenden ölüm riskinin yaklaşık iki katına çıkmasıyla bağlantılı çıktı. Sonuçlar ise British Journal of Sports Medicine'de yayınlandı.


''Rutin sağlık kontrollerine denge testinin dahil edilmesi gerek'' 

Söz konusu bulgular o kadar keskin ki, Rio de Janeiro'daki Clinimex egzersiz tıbbı kliniğinden Dr Claudio Gil Araujo liderliğinde olan araştırmacılar, yaşlı insanlar için rutin sağlık kontrollerine bir denge testinin de dahil edilmesi gerektiğini ileri sürmektedir. 

Aerobik kondisyon, kas gücü ve esnekliğin aksine, dengeye oranla hızlı bir biçimde azalmaya başladığı yaşamın altıncı on yılına kadar iyi korunma eğilimindedir. Bu durumla birlikte, denge değerlendirmesi, görünüşe bakılırsa bunun için standart bir test olmadığından dolayı orta yaşlı ve yaşlı kişilerin sağlık kontrollerine dahil edilmemektedir. Bu zamana kadar, düşmeler dışında olan klinik sonuçlarla dengeyi ilişkilendiren az sayıda kesin veri var. 

Söz konusu çalışma adına 2008-2020 yılları arasında yaşları 51 ile 75 arasında değişen ve yürüyüşü stabil olan toplam bin 702 kişi takip edildi. Böylece başlangıçta, katılımcılardan herhangi bir ek destek olmadan 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde durmaları istendi. Her iki ayakta en fazla üç denemeye izin verildi. 

Sonucunda ise beşte biri (yüzde 21) testi geçemedi. Sonraki on yıl içerisinde 123 kişi türlü sebeplerden öldü. Yaş, cinsiyet ve altta yatan koşulları hesaba katıldıktan sonra, 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde desteksiz duramamak, herhangi bir nedenden ötürü ölüm riskini yüzde 84 oranında artırdı. 

Böylece araştırmacılar, katılımcıların tümünün beyaz Brezilyalı olması da dahil olmak üzere çalışmanın sınırlamaları olduğunu ifade etti, bu durum bulguların başka etnik kökenlere ve uluslara daha yaygın olarak uygulanamayacağı anlamına gelmektedir. Böyle olsa bile araştırmacılar, bahsi geçen 10 saniyelik denge testinin “hasta ve sağlık profesyonelleri için statik denge konusunda hızlı ve nesnel geri bildirim sağladığı” ve “orta yaşlı ve yaşlı erkek ve kadınlarda ölüm riskiyle ilgili faydalı bilgiler eklediği” sonucuna varmıştır.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal