Domates ve sebze fiyatlarında tarihi rekor! Yüzde 200'e dayandı

Zamlar, sebze ve meyve fiyatlarını son 7 yılın resmen zirvesine taşıdı. Antalya Ticaret Borsası'ndan gelen açıklamada nisan ayı içerisinde domates fiyatları geçen yılın aynı dönemine karşı 198 artış gösterdi. Bu artış son 7 yılın nisan ayı, açık farkla zirveye yükseldi. Sebze miktar endeksindeki yüzde 8,15'lik azalışa karşın fiyat endeksi de yüzde 154,05 artış gösterdi.

04.05.2022-16:07 - (Son Güncelleme: 04.05.2022-16:58) Domates ve sebze fiyatlarında tarihi rekor! Yüzde 200'e dayandı

Türkiye'de enflasyon yüzde 61'i aşarken meyve ve sebzede özellikle önemli üretim merkezlerinden biri haline gelen Antalya'dan kötü haber geldi. Antalya Ticaret Borsası (ATB), nisan ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini duyurdu. Nisan ayı endeksleri miktarda önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 42,40 ve sebzede yüzde 40.68 artış gösterirken, meyvede de yüzde 29,66 azalmıştır. Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) da domateste yüzde 7.02, sebzede yüzde 8.15 ve meyvede de yüzde 14.55 şeklinde azaldı. Bahsi geçen dönemde miktar endeksleri domates ve sebzede aylık rekor bir artış gösterirken, yıllık ise ortalama bir azalış yaşanmıştır. Meyve işlem miktarı endeksi de aylık olarak rekor bir şekilde geriledi. Yıllık değişimde ise ortalama bir azalış gözlemlenmektedir. 


Domateste son 7 yılın rekor fiyat artışı 

Fiyat endekslerine bakıldığı zaman domates, geçen yılın nisan ayına göre (yıllık) yüzde 198,72 artış gösterirken, bu artış ise son 7 yılın nisan ayı, açık ara yükseliş rekoru olmuştur. Nisan ayından itibaren yıllık gerçekleşmelerde sebze miktar endeksindeki yüzde 8,15'lik azalışa karşı, fiyat endeksi yüzde 154,05 şeklinde arttı. Bu artış ise, son 7 yılın en yüksek nisan ayı artışı olarak kayıtlara geçti. Meyve miktar endeksindeki yıllık yüzde 14,55'lik azalışa karşı, fiyat endeksi yüzde 70,15 şeklinde artış gösterdi. Bundan bir önceki aya göre ise (aylık) domates işlem miktarı endeksi, nisan ayında yüzde 42,40 artarken, işlem fiyatı endeksi ise aylık yüzde 7,64 arttı. İçerisinde bulunduğumuz son 4 yılın nisan ayları endekslerinde miktarda, rekor artış yaşanırken, fiyatta ortalama artış gerçekleşmiştir. Önceki aya göre (aylık) sebze işlemi miktar endeksi, Nisan ayında yüzde 40,68 artarken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 8,01 şeklinde azaldı. 

Meyve işlem endeksi

İçerisinde bulunduğumuz son 4 yılın nisan ayları dikkatli bir şekilde incelendiğinde sebze miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, ortalama civarında gerçekleşmektedir. Bundan bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, nisan ayında yüzde 29.66 azalırken, işlem fiyat endeksi yüzde 44.07 şeklinde artış göstermektedir. Son dört yılın nisan aylarını dikkate alarak meyve miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, miktarda rekor azalış ve fiyatta ise rekor artış olarak gerçekleşmektedir.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal