Kiracı Sayısı Artıyor Vatandaş Ev Alamaz Oldu!

Pandemi ile birlikte artan ev ve kira fiyatları vatandaşların cebini zorluyor. Uzmanlara göre yakın gelecekte kiracı sayısında belirgin bir artış olacak.

18.10.2021-10:23 - (Son Güncelleme: 18.10.2021-10:23) Kiracı Sayısı Artıyor Vatandaş Ev Alamaz Oldu!

Koronavirüs pandemisi ile birlikte faizlerin düşürülmesi ev kiralarına yansıdı. Analistlere göre, önümüzdeki dönemlerde ev sahibi olmada azalma, kiracılıkta ise yükseliş bekleniyor.

Düşük faiz sebebiyle krediye kolay erişim, konut sektörüne fiyat ve kira artışı olarak yansıdı. Bu duruma göre önümüzdeki yıllarda kiracı sayısında ciddi bir yükseliş öngörülüyor.

Bu sorundan en çok etkilenen kesim olan öğrenciler ise duruma tepkili. Pandemi nedeniyle uzaktan eğitime geçen öğrenciler kiraladığı evlerden çıkmışlardı.  Aşıyla beraber hayat yavaş yavaş normale dönmeye başlayınca öğrenciler ders başı yaptı. Ancak konut talebi patladı. Aynı evi yeniden kiralamak isteyen öğrenciler neredeyse 2 katı para vermek zorunda kaldı.


ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Konut fiyatlarındaki artışın alım gücünü düşürdüğünü söyleyen Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Makbule Yönel Maya sözlerine şu şekilde devam etti;  "Önümüzdeki dönemde ev sahipliğinde azalma, kiracılıkta ise artış gözlemlenmesi beklenmektedir. Özellikle yeni kuşaklar için konut satın almak yerine kiralama öncelik kazanacaktır" 


YASAL SINIR GETİRİLMELİ

Dünya genelinde faiz oranlarının yakın zamanda artacağını düşünen Maya, sözlerini şu şekilde noktaladı; “ Talebin azalacağı bu dönemde inşaat sektörünün teşvik edilerek ya da sosyal konut üretimi sağlanarak stok artırımına odaklanılması sektörün dengeye gelmesi için yerinde olacaktır. Kiralardaki artışa ilişkin yasal otoriteler tarafından sınırlamalar getirilmesi masadaki ilk seçenek olarak görülmektedir. Uzun vadeli ve sürdürülebilir bir çözüm için ise imar düzenlemelerinin yeniden gözden geçirilmesi, düşük maliyetli arsa üretimi, ofis fonksiyonlu yapıların konuta dönüştürülmesi gibi alternatifler düşünülebilir.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal