KGAÖ Barış Gücü: Kazakistan'dan Çekiliyoruz!

Kazakistan’da protestoların ardından yerleştirilen Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) barış gücü, ülkeden çekilmeye karar verdi. İşte detaylar...

13.01.2022-17:43 - (Son Güncelleme: 13.01.2022-17:43) KGAÖ Barış Gücü: Kazakistan'dan Çekiliyoruz!

Kazakistan’a 6 Ocak’ta konuşlandırılan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış gücünün ülkeden çekilme sürecinin başlatıldığını açıkladı. Bunun üzerine  hükümet karşıtı gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesinden sonra ülkeye gönderilen KGAÖ barış gücü, geri çekilmeye başladı.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, KGAÖ ile Kazakistan Savunma Bakanlığı’nın planı çerçevesinde barış gücünün koruma altına aldığı sosyal tesisleri yerel güvenlik görevlilerine teslim etme sürecinin başladığını belirtti.

GÖSTERİLER ŞİDDET OLAYINA DÖNÜŞTÜ

Kazakistan'da 2 Ocak'ta Zhanaozen ve Aktau kentlerinde akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasına karşı halk sokaklara çıkmış, protestolar 2 gün sonra Almatı ve ülke genelindeki diğer şehirlere gitmişlerdi.

Hükümetin istifa etmesine ve zamların iptal edilmesine rağmen protestocular geri adım atmamış, gösteriler şiddet olaylarına dönüşmüştü.


2 GÜN SONRA ÇEKİLECEĞİZ

Göstericilerin devlet kurumlarını hedef aldığı ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, şiddetin bastırılması için Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın üye olduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) yardım istemişti.

Örgüt, ülkedeki durumu istikrara kavuşturmasına destke olmak için ülkeye 2 binden fazla barış gücü gönderdi. Yaşanan olaylarda 164 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce güvenlik görevlisi de yaralanmıştı. Protestolar nedeniyle başlatılan operasyonda toplam gözaltı sayısı 12 bine yükselirken, protestolara ilişkin 300’den fazla da soruşturma açıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Salı günü yaptığı açıklamada, ülkede istikrarın yeniden sağlandığını belirterek, barış gücü misyonunun sona erdiğini ve 2 gün sonra çekilmenin başlayacağını söylemişti.</p>

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal