Gerilim Hat Safhada: ABD ve Rusya'dan Peş Peşe Açıklamalar!

ABD’nin Rusya’yı Ukrayna konusunda yaptığı yaptırım ile tehdit etmesinin ardından Rusya’dan cevap gecikmedi. Kremlin, ABD’nin açıklamasının ‘çizmeyi aşmak’ olduğunu ifade etti.

13.01.2022-17:37 - (Son Güncelleme: 13.01.2022-17:37) Gerilim Hat Safhada: ABD ve Rusya'dan Peş Peşe Açıklamalar!

Geçtiğimiz günlerde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi dahilinde ABD’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus bankalarına ciddi yaptırımlar uygulayacağını ifade etmişti. Öte yandan ABD, işgal altında kalması durumunda Kiev’e 500 milyon dolarlık güvenlik yardımında bulunacağını da açıklamıştı. 

ABD’nin Rusya’yı Ukrayna konusunda yaptığı yaptırım ile tehdit etmesinin ardından Kremlin, ABD’nin açıklamasının ‘çizmeyi aşmak’ şeklinde nitelendirdi. Ayrıca Rusya’nın Ukrayna konusundaki son kararını Viyana'da yapılacak zirve sonrasında açıklaması yapması bekleniyor.


ÇİZGİYİ AŞMAK OLUR

ABD’nin tehdit içerikli açıklamalarına yanıt veren Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hedef gösterilerek alınan yaptırımların ‘çizgiyi aşmak’ olduğu ifade edilerek ikili ülke arasındaki ilişkilerin tamamıyla kapanabileceği dile getirildi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘Bir devlet başkanına yaptırım uygulamak, sınırı aşmak ve bağları koparmakla kıyaslanabilir’ ifadelerini kullandı. 

SOMUT BİR SONUÇ ALINACAĞI DÜŞÜNÜLMÜYOR

Rusya’nın Ukrayna konusundaki son kararını Viyana'da yapılacak zirve sonrasında açıklama yapması beklenirken bu zirveden tansiyonun yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Moskova ve Washington’ın Cenevre ve Brüksel'de yaptığı görüşmelerinde Avrupa güvenliğinin temel farklılıkları belirlediler. Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın Viyana gerçekleştirilecek olan toplantısında herhangi bir ilerleme kaydetmelerinin beklenmediğini ifade etti. 

ABD'nin AGİT büyükelçisi Michael Carpenter, Viyana’da yapılacak olan toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Bu hafta somut bir sonuç olacağını düşünmüyorum. Ana hedefimiz prensipte bir diyalog kurmak’ ifadelerine yer verdi. 

BATI'YA GÜVENMİYORUZ

Önceki gün açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Ryabkov, ‘Batı'ya güvenmiyoruz. Ukrayna, asla ama asla NATO üyesi olmamalı. Bunun bizim için kesinlikle zorunlu’ ifadelerini kullanarak Rusya’nın son kararını AGİT toplantısının ardından vereceğini açıkladı. 

NATO: TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Brüksel’de yapılan zirve sonrası açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Bu kriz Rusya'nın başının altından çıktı, gerilimi düşürmesi gerekenler de onlar. Eğer Rusya Ukrayna'ya saldırırsa bunun bedeli ağır olur’ diyerek diyaloglara açık olmanın taviz anlamına gelmeyeceğine dikkat çekti.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal