Karışık Astigmat Nedir? Net Göremiyorsanız Nedeni Bu Olabilir

Bulanık ve bozuk görme başta olmak üzere birçok belirtisi bulunan astigmat, miyop ve hipermetrop gibi görme bozukluğuna neden olan bir göz hastalığıdır. Sizin için karışık astigmat hakkında merak edilenleri bir araya getirdik. Detaylar haberimizde…

20.04.2020-12:54 - (Son Güncelleme: 20.04.2020-12:52) Karışık Astigmat Nedir? Net Göremiyorsanız Nedeni Bu Olabilir

Hemen herkeste görülebilecek bir göz hastalığı olan karışık astigmat, doğuştan olabileceği gibi göz ameliyatı veya göz yaralanması sonucunda da oluşabilir. İşte karışık astigmat hakkında merak edilenler…

ASTİGMAT NEDİR?

Astigmat, kornea adı verilen göz yüzeyindeki düzensizliğe bağlı olatak ortaya çıkan bir göz kusurudur. Bu düzensizlik, ışığın retinada tam olarak odaklanamamasına ve bunun sonucu olarakta net görememeye neden olur. Normal bir kornea, top gibi orantılı bir yüzey eğriliğine sahiptir. Astigmatta ise orantısız bir kavis bulunur.

ASTİGMAT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yaygın görülen astigmat belirtileri şu şekildedir:

  • Her yeri bulanık ya da bozuk görme
  • Baş ağrısı
  • Gözlerde aşırı kayma
  • Gözün uzun süre odaklanmasını gerektiren işlerde göz yorgunluğu (Kitap okuma vb.)
  • Geceleri sürüş zorluğu
  • Ciddi vakalarda çift görme

KARIŞIK ASTİGMAT (ASTİGMATİSMUS MİXTUS) NEDİR?

Işık ışınlarının biri retinadan önce diğeri retinanın arkasında olmak üzere iki odak noktasına geldiği astigmat türüdür.

ASTİGMAT ÇEŞİTLERİ

Düzenli (Regüler) Astigmat:  Sık görülen astigmat türlerinden biridir. Kornea ya da lensin yapısından kaynaklanmaktadır. Gözlük ya da lens kullanımı ile net görüş sağlanabilir.

Düzensiz (İrregüler) Astigmat: Korneada meydana gelen yaralanma sonucunda ya da kristal lensin yapısındaki bozulmadan dolayı yaşanan astigmattır. Düzensiz astigmatta gözün iki odak noktası 90 derecelik eğimde değildir. Bu tip astigmatlarda gözlük tedavisi yetersiz kalabilir. Net bir görüş sağlana bilmesi için lens kullanımı önerilmektedir. Düzensiz astigmat tedavisinde yumuşak özellikte sert kontakt lens kullanılır. Lens ve göz arasında gözyaşı tabakası oluşturarak kornea üzerindeki düzensizliklerin dengelenmesi sağlanır. Nadir görülen bir astigmat türüdür.

Astigmatismus myopicus compositus: Her iki kırılma yönü de miyoptur.

Astigmatismus myopicus simplexs: Bir kırılma yönü miyop, diğer kırılma yönü ise numarasızdır.

Astigmatismus mixtus symmetricus: Miyop ve hipermetrop olmak üzere iki odak noktasına sahip olan bu astigmat türünde miyop ve hipermetrobun dereceleri birbirine eşittir.

Astigmatismus hyperopicus simplex: Bir kırılma değeri hipermetrop iken diğer kırılma yönü numarasızdır.

Astigmatismus hyperopicus compositus: Her iki kırılma yönü de hipermetrop olan astigmat türüdür.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal