Karda Düşme Riski Nasıl Azaltılır?

Düşme olayı birçok kişide olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ersin Kuyucu buzlu zeminlerde düşme riskini azaltmak için yapılması gerekenleri sıraladı. Detaylar haberimizde...

21.05.2018-14:31 - (Son Güncelleme: 22.01.2022-15:41)

Kış mevsiminin korkulu rüyası olan karlı yüzeylerde düşme olayı pek çok kişide olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Peki, karda düşmemek için ne yapılmalı? Burkulma anında ne yapılır?

Konu ile ilgili önerilerde bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ersin Kuyucu, buzlu zeminlerde düşme riskini azaltmak için yapılması gerekenleri sıraladı. Uzman isim, ''Öncellikle kaygan zeminlerde tabanı kaymayan bir ayakkabı veya bot giyilmelidir. Kar yağarken veya şiddetli yağmur anında en temel olarak vücut kuru havaya göre yürüme sırasında daha fazla enerji harcıyor. Bunun yanı sıra ellerin boş ve cepte olmaması da olası bir düşme anında düşme şiddetini azaltabilmek için tutunmamızı sağlıyor. Bir çanta ya da alışveriş torbası taşınacaksa sırt çantası kullanarak ellerin boş olması sağlanmalı. Eğer elde taşınacak eşyanız varsa dengenizi korumak için ağırlığı iki ele eşit dağıtmalısınız.'' diyerek önerilerde bulundu.

KEMİK ERİMESİ VE KASLARDAKİ ZAYIFLIK DÜŞME SEBEBİ

Kemik erimesi ve kaslardaki zayıflığın düşme sebeplerinden biri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kuyucu, ''Özellikle 65 yaşın üzerindeki kadınlardaki osteoporoz (kemik erimesi) ve kaslardaki zayıflığın (atrofi) düşme nedenlerinin başında gelmektedir. Osteoporoz ve atrofi düşme anında verebileceğimiz refleksi azaltıyor. Ayrıca vücudumuzda oluşan hasarı da gerek kırık oluşması gerek de kas ligaman tendon hasarları nedeni ile artırıyor. Bu noktada yaş ne olursa olsun düzenli spor yapan bir vücut kendi yaş gurubu için diğer etkenlerden bağımsız en avantajlı vücuttur'' diye belirtti.


BURKULMA ANINDA NE YAPILMALI?

Doç. Dr. Kuyucu, yaşanan burkulma olaylarında soğuk press yöntemini tavsiye ederek şöyle dedi: ''Olası burkulma anında burkulan eklemi kalp seviyesinin üstünde olacak şekilde dinlendirmeli ve daha sonra mutlaka buz veya herhangi bir soğuk malzeme ile uygulanmalıdır.''

Buzun cilde direkt temasının zararlı olacağının altını çizen uzman isim, ''Ayrıca burkulma anında buz direkt cilde temas ettirilmemelidir. Bir beze ve poşete sararak buz kullanılmalı.  Yaklaşık 1 ila 2 saatlik takipten sonra ağrılarda çok az bir azalma varsa mutlaka uzman bir hekime muayene olunmalıdır'' diyerek açıklamasını sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal