Türk Kalkışı Nedir, Nasıl Yapılır?

Türk Kalkışı hareketi, bedenin neredeyse her bölgesini aktif olarak harekete geçiren yüksek ağırlıklar ile yapılan bir egzersizdir. Türk Kalkışı nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...

20.01.2022-17:20 - (Son Güncelleme: 20.01.2022-17:20) Türk Kalkışı Nedir, Nasıl Yapılır?

Türk Kalkışı hareketi, bedenin neredeyse her bölgesini aktif olarak harekete geçiren yüksek ağırlıklar ile yapılan bir egzersizdir. 

Osmanlı Devleti, askerlerin çalışma programlarının deşifre edilmemesi adına ‘Türk Kalkışı’ ile ilgili herhangi yazılı bir belge bulundurmamıştır. Konu ile ilgili bilgilere Rus subayların araştırmaları ve geçmişe yönelik tuttukları notlar ile ulaşılmıştır.

Peki, nedir bu Türk Kalkışı?

Osmanlı Devleti’nin askerleri kuvvet antrenmanlarını şu an 'kettlebell' diye bilinen 'giryalar' ile gerçekleştirmektedir. Orduya asker alınacağı zaman da fiziksel yeterlilik için 'Türk Kalkışı' hareketinin yapılması istenirmiş. Bilgilere göre 45 kg ile Türk Kalkışı yapamayan askerler orduya dahil edilmiyormuş. Elde edilen bilgilere göre; Türk güreşçileri de Türk Kalkışını egzersiz programlarında kullanılıyormuş.

Vücudumuz, doğru hareket edebilmesi ve kuvvet üretebilmesi için bazı fiziksel parametrelere ihtiyaç duyar. Bunlardan en önemli üç parametre ise mobilizasyon, stabilizasyon ve dengedir. Türk Kalkışı, bu üç parametreyi barındıran en önemli egzersizlerdendir. Bu hareket Turkish Get-Up ismiyle de bilinmektedir.

TÜRK KALKIŞI HAREKETLERİ NELERDİR?


- Kol Ekstansiyonu: Sırt üstü yatar pozisyonda giryayı düz kol pozisyonuna getirip avuç içiniz gövdenize bakacak şekilde giryayı kavrayın.

- Diz Çekme: Giryayı hangi el ile tutuyorsanız aynı taraftaki dizi büküp ayak tabanının yere temas etmesini sağlayın ve karşı kolu 45 derece açı ile yere yerleştirin.

- Otur: Yatar pozisyondan oturma pozisyonuna geçmek için ilk önce dirseğe ardından da bilek eklemine yükü verin.

- Kalça ekstansiyonu: Bükülmüş bacağın topuk kısmından itiş yapıp kalçalarınızı havaya ve tam kalça uzantısına yönlendirin. Bu harekette kollar aynı hizada olmalı ve gözler sürekli giryada olmalıdır.

- Süpürme: Düz bacağınızı geri süpürerek yarım diz çökmüş konuma getirin. Ardından da bacağı çekerken hafif bir daire çizin. Odağınız daima giryada olmalı.

- Tek diz üzerinde: Zeminden el çekip gövdeyi düzleştirin. Ardından elinizi gövdenin yanına getirin. Şimdiyse giryadan gözlerinizi alarak öne bakın.

- Ayakta: Tek diz üzerinden arkadaki ayağı öne getirip dik pozisyona ulaşın. Kendinizi sabit tutup adım adım ilerleyerek hareketi tersine çevirin.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal