Karar TBMM’de onaylandı: Türkiye Finlandiya’nın NATO üyeliğini kabul etti

Türkiye ile Finlandiya arasında uzun süredir devam eden NATO üyeliği süreci, protokolünün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle sonlandı.

31.03.2023-09:21 - (Son Güncelleme: 31.03.2023-09:21)

Finlandiya’nın Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) katılmasına yönelik protokolün onaylanmasına dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Böylelikle Türkiye ile Finlandiya arasında uzun süredir devam eden NATO üyeliği süreci, protokolünün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle sonlandı. 

Karar TBMM’de onaylandı

AA’da yer alan habere göre; Kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından, Meclis Başkanvekili Haydar Akar, "Biz de TBMM ve Başkanlık Divanı olarak Finlandiya'ya ve halkına hayırlı olsun diyoruz." dedi.

Finlandiya NATO TBMM

İki anlaşma daha onaylandı

Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini onaylayan teklifin kabul edilmesinin ardından, Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ile Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın Tadil Edilmesine İlişkin Olarak Teati Edilen 15 Mart 2023 ve 16 Mart 2023 Tarihli Notaların Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi de yasalaştı.

Genel Kurulda ayrıca, Milletlerarası Finansman Kurumu Ana Anlaşmasının Tadil Edilmesine İlişkin 'Guvernörler Kurulu Kararı'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna ve Milletlerarası Finansman Kurumuna Katılmak İçin Hükümete Salahiyet Verilmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi de kabul edildi.

Danışma Kurulunun önerisi ile Genel Kurulun bugün ve yarınki çalışma kararı kaldırıldı.

Meclis Başkanvekili Haydar Akar, birleşimi, 3 Nisan Pazartesi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Finlandiya’dan Türkiye’ye teşekkür

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından, Türkçe "Teşekkürler" mesajı paylaştı.

Bakanlığın Twitter hesabından NATO'ya üyelik sürecine ilişkin paylaşım yapıldı.

Paylaşımda, "Teşekkürler! Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünü onaylama kararından dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne minnettarız." ifadeleri kullanıldı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da Twitter hesabından sürece ilişkin bilgi verdi ve şunları kaydetti:

"10 aydan uzun süren bir işi bugün geride bıraktık. NATO üyeliği için 17 Mayıs 2022'de başvuru yaptık. Kanada ve Danimarka'dan ilk onaylar alındı. Macaristan'ın kendi onayını yarın Washington'a teslim etmesi gerekiyor. Şimdi TBMM kararını verdi. Tarihi günlerde yaşıyoruz."

Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal