Kar Yağdığında Yollara Neden Tuz Dökülür?

Kışın kar yağdığında hemen erimeyerek uzun süre kaldığında buzlanmalar meydana gelir. Yollarda meydana gelen buzlanma özellikle ulaşım açısından büyük sorunlar teşkil eder. Bu sorunu en aza indirgemek için yollara tuz dökülür. Peki kar yağdığında yollara neden tuz dökülür?

17.02.2021-11:19 - (Son Güncelleme: 17.02.2021-11:19) Kar Yağdığında Yollara Neden Tuz Dökülür?

Özellikle kış mevsiminde yollarda meydana gelen buzlanmalar, ulaşım açısından sorun teşkil ediyor. Bu sorunları azaltmak için yollara tuz dökülür. Peki yollara tuz dökmek ne işe yarar? Kar yağdığında yollara neden tuz dökülür? Yollara tuz dökmenin faydası nedir?

KAR YAĞINCA YOLLARA NEDEN TUZ DÖKÜLÜR?

Kar yağdığında yollara neden tuz döküldüğü merak ediliyor. Burada öne çıkan nokta bir sıvı madde içerisinde başka bir madde çözündüğü zaman sıvının donma noktasının nasıl etkilendiğidir.

Eğer bir sıvının içerisinde bir madde çözmeye başladıysak bu çözdüğümüz madde(tuz) ile çözücü olan maddenin(su) molekülleri(tanecikleri) arasında küçük miktarlarda ısı alış-verişi şeklinde meydana gelen ortaklıktan dolayı sıvı maddenin donması için sıcaklığının daha fazla düşmesi gerekir.

Eğer sıvı içerisinde çözünen maddenin miktarı yeterli olursa sıvı maddenin o ortamdaki mevcut sıcaklıkta donması engellenir. Kışın arabaların radyatör suyunda da antifriz denilen madde arabaların içindeki su donmasın diye kullanılır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal