Kanada'da 49 Dereceyi Bulan Rekor Sıcaklıklar Bir Köyün Tamamına Yakınını Kül Etti

Kanada’da sıcaklılar can almaya devam ediyor. Bugüne dek görülen en yüksek hava sıcaklığının kaydedildiği köyün yüzde 90'ının, orman yangınları nedeniyle kül olduğu açıklandı.

02.07.2021-13:52 - (Son Güncelleme: 02.07.2021-13:52) Kanada'da 49 Dereceyi Bulan Rekor Sıcaklıklar Bir Köyün Tamamına Yakınını Kül Etti

Kanada'da bu hafta içinde 49,6 derecelik rekor bir sıcaklık görüldü. Sıcak hava dalgası gün geçtikçe can almaya devam ediyor. Bunun üzerine de Kanada’nın Lytton köyünde yangın meydana geldi. Art arda yaşanan orman yangınları sebebiyle köyün yüzde 90'ı alevden küle dönerken, Lytton köyünde bulunan vatandaşlar önceden verilen tahliye talimatı ile hayatları kurtarıldı. Alevlerin 15 dakika süre içinde etrafı sardığı köyün Belediye Başkanı Jan Polderman, hayatını kaybetmediği için şanslı olduğunu belirtti. Diğer yandan sıcak hava dalgası, Kuzey Amerika'nın da büyük kısmını etkisi altına aldı. Kanada'da bugüne dek görülen en yüksek hava sıcaklığının görüldüğü köyün yüzde 90'ının, yaşanan orman yangınları doğrultusunda kül olduğu bildirildi. 

BELEDİYE BAŞKANI: GERİYE PEK BİR ŞEY KALMADI 

Diğer yandan bölge milletvekili Brad Vis, British Columbia eyaletinde bulunan Lytton köyünde ve çevredeki kritik öneme sahip olan altyapıda büyük hasara uğradığını dile getirdi. Lytton Belediye Başkanı Jan Polderman BBC'ye gerçekleştirdiği açıklamada yangının her yerde olduğunu dile getirerek ‘Yaşamımı kurtarabildiğim için şanslıyım. Lytton'dan geriye pek bir şey kalmadı. Yangın her yerdeydi’ şeklinde konuştu. 

SICAKLIKLAR 49,6'YA KADAR ÇIKTI 

Buna bağlı olarak daha önceden köyde oturanlara tahliye talimatında buluan Belediye Başkanı Polderman, çıkan yoğun alevlerin köyü 15 dakika içinde sardığını anlattı. Köyde bu hafta içinde 49,6 derecelik rekor sıcaklık görülmüştü. Kanada'nın batısındaki British Columbia eyaletinde son beş gün içinde 486 kişi hayatını kaybetti. Bölgede son üç ila beş yılda sadece üç sıcaklık bağlantılı ölüm kayıtlara geçmişti. Hayatını kaybedenlerin çoğunun, havalandırmasız evlerde tek başına yaşayanlar oldukları dile getirdi. 

EŞYALARINI BİLE ALAMADAN KAÇTILAR 

Vancouver'ın 260 kilometre kuzeybatısında bulunan, 250 dolayında kişinin yaşadığı köyün birçok sakini, duman ve alevler köyü sardığı sırada, eşyalarını bile alamadan kaçmak zorunda kaldı. Belediye Başkanı Polderman insanların araba ile kaçtıklarını dile getirerek ‘15 dakika içinde tüm köyü alevler sardı. İnsanlar evcil hayvanlarını ve anahtarlarını aldılar, arabalarına atladılar ve kaçtılar’ ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal