Kan pıhtılaşması nedir? Kan pıhtılaşması belirtileri nelerdir? Kan pıhtılaşmasını engellemek için yapılması gerekenler

Kandaki pıhtılaşma gereksiz kan kaybetmenin önüne geçen bir süreç olsa da bazı rahatsızlıkların fitilini de ateşleyebilir. Peki Kan pıhtılaşması nedir? Kan pıhtılaşması belirtileri nelerdir? Kan pıhtılaşmasını engellemek için yapılması gerekenler haberimizde...

24.06.2022-12:37 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-12:37) Kan pıhtılaşması nedir? Kan pıhtılaşması belirtileri nelerdir? Kan pıhtılaşmasını engellemek için yapılması gerekenler

İnsan vücudunda dolaşan kanın bir yaralanma anında dışarı gereksiz şekilde akmaması için kan pıhtılaşması adı verilen bir nevi sigorta anahtarı görevi gören bir süreç vardır. Bu süreçte kan bir süre sonra nispeten daha katı bir hale gelerek vücutta kalmayı başarır. Kan pıhtılaşması haliyle insan sağlığı için hayati öneme sahip olan süreçlerden birisidir. Kandaki pıhtılaşma gereksiz kan kaybetmenin önüne geçen bir süreç olsa da bazı rahatsızlıkların fitilini de ateşleyebilir. Bunun için bazı durumlarda kan pıhtılaşmasını engellemek gerekebilir. Kan pıhtılaşmasını engellemek için yapılması gerekenleri öğrenmek isteyenler arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul etmeye devam ediyor. Peki Kan pıhtılaşması nedir? Kan pıhtılaşması belirtileri nelerdir?

Kan pıhtılaşması nedir?

Jel veya yarı katı halde bulunan kan kütlesine kan pıhtılaşması adı verilmektedir. Kan pıhtılaşması bir insanın vücudunda yaralanmalar sonucunda dışarı çıkan kan miktarının minimum düzeyde tutulmasına yardımcı olan bir nevi güvenlik sistemidir. Kan pıhtılaşma süresi yaralanmanın nerede olduğuna göre değişiklik göstermektedir.

Kan pıhtılaşması belirtileri nelerdir?

Kan pıhtılaşması genel olarak insan hayatı için önemli bir süreçtir. Fakat bazı durumlarda kan pıhtısının insan sağlığına zararlı etkileri olabilir. Örnek olarak kan eğer kalp veya akciğer içinde pıhtılaşırsa insan sağlığına ciddi zararlar verebilir. Aynı zamanda Derin ven trombozu adı verilen büyük damarlardaki kan pıhtılaşmaları da sağlık açısından olumsuz etkilere sebep olabilir.

Kan pıhtılaşması tedavisi

Kan pıhtılaşmasının belirtileri insan vücudunun bölgelerine göre değişiklik göstermektedir. South Carolina Myrtle Beach Grand Strand Bölge Tıp Merkezi travma cerrahı ve yoğun bakım hekimi Akram Al Eş'ari, kan pıhtısının genel olarak bacaklarda daha yoğun olarak gözlemlendiğini ortaya koyuyor. South Carolina Myrtle Beach Grand Strand Bölge Tıp Merkezi travma cerrahı ve yoğun bakım hekimi Akram Al Eş'ari’ye göre bacakta ortaya çıkan kan pıhtılaşması şu belirtilerle saptanabilir:

Şişme

Ağrı

Hassasiyet

Sıcaklık hissi

Ayak parmaklarınızı yukarı doğru kaldırdığınızda basenlerde ağrı

Soluk veya mavimsi renk değişikliği

Pıhtı büyüklüğüne göre belirtiler değişir. Herhangi bir belirti vermeyebilir yahut acısız bir şekilde baldır bölgesinde şişme görülebilir. Pıhtı büyükse, tüm bacak boyunca dayanılmaz ağrılar meydana gelebilir.

Aynı anda her iki bacakta da kan pıhtısı olması yaygın bir durum değildir.

Kalpte görülen kan pıhtılaşması nadir görülen fakat en tehlikeli kan pıhtılaşmalarından birisidir. Göğüste ağrı ve acı veya vücudun genelinde bir yorgunluk olarak belirtisi kalpte kan pıhtılaşmasının belirtileri arasında gösterilebilir.

Midede kan pıhtılaşmasında genel olarak kusma ve ishal belirtileri gözlemlenmektedir. Bu tür kan pıhtılaşması genel olarak besinlerden kaynaklı zehirlenmelerde ortaya çıkar.

Beyinde kan pıhtılaşması da dikkat edilmesi gereken kan pıhtılaşma türleri arasındadır. Görme zorluğu ve baş ağrısı genel belirtilerdir.

Akciğerde yaşanan kan pıhtılaşmasında nefes almada zorluk, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, kan tükürme gibi belirtiler gözlemlenir.

Kan pıhtılaşmasını ortaya çıkarabilecek durumlardan bazıları şunlardır:

- Yaşlılık

- 4 saat ve üzerinde oturarak seyahat

- Uzun süre hareketsiz kalma

- Şişmanlık

- Hamilelik

- Genetik nedenler

- Sigara içmek

- Doğum kontrol hapları

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal