Kahvaltıda sık yapılan hata: Yumurta ve çayı aynı anda tüketmeyin!

Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda, yumurta ve çayı aynı anda tüketmek besin değerini öldürdüğü gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden oluyor.

20.06.2021-12:35 - (Son Güncelleme: 13.03.2022-10:52)

Beslenme uzamlarının özellikle altını sık sık çizdiği, günü en önemli öğünü olan kahvaltıda, sofraların vazgeçilmezi yumurta ve çayı aynı anda tüketmenin aslında sağlığınız için ne kadar zararlı olduğunu biliyor musunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, kahvaltıda en sık yapılan hatalar hakkında uyarılarda bulundu.

Kahvaltıda tüketilen yumurta ve çayın aynı anda kullanmasını doğru bulmuyorum, çünkü içindeki maddeler birbirinin değerini kaybettirdiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, ‘Kahvaltıda yumurta ile birlikte çay içilmesini yanlış buluyorum. Bunun sebebi çayın içerisinde bulunan 'tanen' adlı maddenin demir emilimini azaltmasıdır. Bu sebeple sağlık açısından yumurta ve çay ikilisi bir arada tüketilmemeli’ şeklinde konuştu. 

Bu hata kahvaltıda sık yapılıyor

Yumurtanın bilindiği üzere oldukça faydası var. Ancak kahvaltıda beraber tüketilen yumurta ve çayın beraber yenmesi yumurtanın içinde bulunan tanem maddesini demiri azalttığına dikkat çeken Ciğerli, ‘Kahvaltıda tüketilen yumurta ile birlikte çay içilmesi ise yanlış bulunuyor. Bunun sebebi çayın içerisinde bulunan 'tanen' adlı maddenin demir emilimini azaltması olduğu belirtiliyor. Bu sebeple sağlık açısından yumurta-çay ikilisinin bir arada tüketilmemesi öneriliyor. İki asidik besinin bir arada tüketilmesi, zehirlenme riskinin ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Yemeklerin yanında aynı anda tüketilen yoğurt ve turp, midede yanma ve ekşimeye yol açıyor. Bu durum beslenme ve sindirim açısından sorun anlamına geldiği için ayrı ayrı tüketilmeleri, vücudun yapısı açısından daha doğru bulunuyor. Yoğurtlu yemeklerin yanında sirke gibi ekşi gıdaların tüketilmesi de önerilmiyor’ dedi.


Besin değerini öldürüyor

Besin değeri oldukça yüksek olan yumurta dikkatli tüketilmeli ve içindeki besin değerlerinin öldürülmemesi gerektiğini söyleyen Ciğerli, ‘Kahvaltıda tüketilen yumurta ile birlikte çay içilmesi ise yanlış bulunuyor. Bunun sebebi çayın içerisinde bulunan 'tanen' adlı maddenin demir emilimini azaltması olduğu belirtiliyor. Bu sebeple sağlık açısından yumurta-çay ikilisinin bir arada tüketilmemesi öneriliyor. İki asidik besinin bir arada tüketilmesi, zehirlenme riskinin ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Yemeklerin yanında aynı anda tüketilen yoğurt ve turp, midede yanma ve ekşimeye yol açıyor. Bu durum beslenme ve sindirim açısından sorun anlamına geldiği için ayrı ayrı tüketilmeleri, vücudun yapısı açısından daha doğru bulunuyor. Yoğurtlu yemeklerin yanında sirke gibi ekşi gıdaların tüketilmesi de önerilmiyor’ şeklinde uyarılarda bulundu.

Aynı zamanda meyvelerinde beraber tüketilmesinin sanıldığı gibi bir faydası olmadığını dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, devam etti: ‘Meyveler sağlıklı besinler olarak değerlendirilse de birçok meyvenin aynı anda tüketilmesi kişiye hiçbir yarar sağlamayabilir. Hayvansal protein de hataların sık yapıldığı besin grupları içindedir. Bu sebeple, et, balık, tavuk ile süt, süt ürünleri ve yumurtayı ayrı tüketmeniz gereklidir. Soğan ile sarımsağı birlikte tüketmekten de kaçınılması öneriliyor. Bu ikilinin fazla tüketilmesi, ciltte lekelere, baş dönmesine ve midede hazımsızlığa yol açabiliyor.  Çay ve kahvenin yemeklerle birlikte içilmesi ise alınan demir miktarını düşürüyor. Uzmanlar buradan yola çıkarak, bu içecekleri yemekten en az 45 dakika sonra içmeniz gerektiğini belirtiyor’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal