Yumurtayı yıkayıp koyuyorsanız dikkat!

Yumurtaları buzdolabına yıkayarak mı koyuyorsunuz? O zaman dikkat! Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslıhan Altuntaş, yumurtaların buzdolabına yıkanarak konması konusunda uyardı.

24.01.2019-12:48 - (Son Güncelleme: 25.04.2022-15:46)

Birçok kişi özelliklede hijyene daha çok dikkat ettiğimiz bugünlerde birçok şey gibi yumurtaları da yıkayarak buz dolabına koymakta. Ancak bu durumun nasıl bir tehlikeye neden olduğunu biliyor musunuz? Sizler için araştırdık, yumurta yıkanı mı? Yumurta yıkanıp dolaba koyulur mu? Yumurtayı yıkamak doğrumu? Yumurta nasıl saklanır? İşte detaylar…

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslıhan Altuntaş, yumurtaların buzdolabına yıkanarak konması konusunda önemli uyarılarda bulundu. Pandemi dönemiyle bu tür davranışların arttığını belirten Altundaş, bazı gıdaların yıkanmasının ciddi sorunlara neden olabileceğini ifade etti. 

Yumurta yıknamalı mı?

Yumurta potansiyel riskli denilen protein açısından en zengin ve bozulmaya en meyilli besinlerden bir tanesidir. Yumurtada yapılan en büyük yanlışlık ise yıkanarak buzdolabına konmasıdır. Bu durum bakterileri ve mikroplardan yumurtayı arındırmak için yapılır ancak tam tersi bir etkiye neden olabilir. Yapılan birçok bilimsel çalışmada, yumurtanın yıkanarak saklanmasının bakteri çoğalmasına neden olduğu ortaya çıktı.

Bakteriler çoğalabilir 

Yumurta ıslatılarak buzdolabı gibi nemli bir ortama konulduğunda kabuğundaki salmonella adı verilen bazı bakteriler kabuklardan içeri doğru daha fazla nüfuz edebilir ve su aktivitesi arttığı için çok daha fazla üreyebilirler. Bu nedenle yumurta yıkanmadan kendi kutusunda ya da buzdolabı yumurtalığında saklanmalı ya da kuru bir bezle silinmelidir.

Bakterilerden ve dış kabuğundaki pisliklerden arındırmak için yıkadığımız yumurtalar aslında daha faza zarar vermiş oluyorsunuz. Yapılan yıkama yumurtanın kabuğunda incelmeye neden oluyor. Bu durumunda bakterilerin deforme olan yumurta kabuğundan içeri girmesine neden oluyor.

Diğer bir deyişle yumurtayı özellikle soğuk suyla yıkadığınız zaman kabuğundaki koruyucu tabakaya zarar veriyorsunuz ve bakterilerin direkt olarak yumurtanın yenecek kısmına bulaşmasına yol açıyorsunuz.

yumurta yıkanır mı

Yumurta nasıl saklanır?

Bir diğer çok merak edilen ve önemli olan konuda yumurtanın nasıl saklanması gerektiği. Peki yumurta nasıl saklanmalı? 

Birçok uzman yumurtanın satın alındığı gibi karton kutusuyla saklanması gerekildiğini belirtiyor. Buz dolabında muhafaza edilmesinin oldukça önemli olduğunu belirten uzmanlar, kapalı şekilde yumurtanın saklanmasının dolaptaki diğer besinler için önemli olduğunu belirtti. 

Son olarak yumurtaları yerleştirdikten sonra kabuktaki dışkı kaynaklı hastalıklar sebebiyle başka bir gıdaya dokunmadan ellerinizi yıkamanız da yerinde bir karar olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal