İnek Sütü Alerjisi Bebeklerde

Bebeğin ilk yıllarında inek sütü yerine anne sütü tercih edilmesinin nedeni bebeklerin sıklıkla inek sütüne karşı alerji geliştirmeleridir. Aslında bileşiminde protein bulunan tüm besinler bebeklerde alerjiye sebep olabilmektedir.

03.07.2020-16:02 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-16:01) İnek Sütü Alerjisi Bebeklerde

İnek sütü de bu besinlerin başında geliyor. Bebeğiniz sürekli ağlıyor veya sürekli gaz sancıları oluyorsa sebebi süt proteinine karşı geliştirdiği alerji olabilir. Bu durumda alerjinin tespiti için uzman doktorunuza danışmanız da fayda var. Genellikle ailesinde alerji geçmişi olan bebeklerde daha sık görülür.

İnek Sütü Alerjisi Nedir?

İnek sütü alerjisi bebeklerde inek sütü içindeki proteini karşı oluşan alerji çeşididir. Deri döküntüleri, kusma, ishal gibi belirtiler gösterir. Vücut inek sütü proteinini savaşması gereken bir durum olarak algılar ve buna karşılık alerjik reaksiyon meydana gelir.

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

• İnek sütü alerjisi bebeklerde yüzde 80 oluşan alerji türüdür. Çoğunlukla 0-3 yaş arasında görülmektedir.

• İnek sütü proteini alerjisi bebeklerin yüzde sekseninde 3 yaşına kadar geçmiş olur.

• İnek sütü alerjisi bebeklerde anneden aldığı süte bağlı olarak da görülebilmektedir. İnek sütü içen annenin bebeği emzirmesi durumunda çocukta inek sütü proteini alerjisi belirtileri görülebilir. Bu durumda anne bebeği emzirmeyi bırakmamalıdır. Anne inek sütünü bırakarak bebeğini emzirmeye devam edebilir.

• İnek sütü alerjisi kendisini egzama, deri döküntüleri, kusma, ishal, kabızlık, karında ağrı ve kramplar ile gösterebilir. Bebeğiniz de bu belirtiler varsa sebebi inek sütü alerjisi geliştirilmiş olması olabilir. Bunlar dışında bebekte sürekli huysuzluk, geçmeyen gaz durumu, pişik, sümük rüyada kanlı kaka, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hırıltı, öksürük gibi belirtiler de görülebilmektedir.

• Nadiren de olsa bazı bebeklerde yüz şişmesi, nefes alıp vermekte zorluk, ağız ve dilde şişme gibi ciddi belirtiler görülebilir. Bu durumu anafilaksi adı verilmektedir. Anafilaksi görülmesi durumunda bebeğinizi acilen bir doktora götürmelisiniz. Bebeğin yoğun bakıma alınmasına kadar ciddi sonuçlar ile karşılaşılabilir.

• Doktor tarafından bebeğinize inek sütü alerjisi tespit edildikten sonra bebeğe uygun bir diyet programı hazırlanması gerekecektir. Bu diyet programının içerisinde süt ve süt ürünleri bulundurulmamalıdır. Bu sebeple bebeğe verilecek besinlerin içeriğinin dikkatlice kontrol edilmesi önem arz etmektedir.

• Bebeğinizde inek sütü protein alerjisi bulunduysa doktorunuz belli bir süre bazı besinleri kesmenizi söyleyecektir. Bunlar inek sütü, yoğurt, tereyağı, krema, peynir gibi süt ürünleridir. Alerji olduğu sürece bunları tamamen bırakmanız gerekir. Çoğu gıda da süt ve süt ürünleri bulunduğu için hipoalerjenik mamalara geçilebilir. Hipoalerjenik mamalarda proteinler daha küçük parçalar halinde olduğu için alerjik reaksiyon gösterilmez.

• Bebekte inek sütü alerjisi görülmesi durumunda anne sütü ile beslenen bebek için annenin de bir diyet programı hazırlaması gerekecektir. Anne süt ve süt ürünlerine bırakıp farklı kalsiyum alternatiflerine yönelmelidir.

• İnek sütü alerjisi bebeklerde görüldüğünde aynı zamanda anne sütüne de ulaşılamıyorsa uygun tedavi için doktora danışılmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal