Hamilelikte Doğru Yapıldığı Zannedilen Yanlış Alışkanlıklar

Hamile iken birçok bilgi etrafta dolaşır. Bunların bazıları doğru bazıları yanlıştır. İşte, o doğru bilenenler yanlışlar...

05.08.2019-11:10 - (Son Güncelleme: 05.08.2019-11:08) Hamilelikte Doğru Yapıldığı Zannedilen Yanlış Alışkanlıklar

Toplumda doğru bilenen ancak gebelere zarar veren bazı alışkanlıklardan hem anne hem de bebek için uzak durulması gerekiyor. Peki, nedir bu yanlışlar? Gelin beraber bakalım.

İKİ KİŞİLİK YEMEK

“Sen iki canlısın, 2 kat fazla yemelisin” Bu cümleyi hemen her hamile kadın ailesinden veya eş dosttan kesinlikle duymuştur. Fakat sanılanın aksine hamilelik aşamasında 2 kişilik yemek bebeğe fayda sağlamadığı gibi, annenin de fazla kilo alıp doğum ve ardından sorunlar yaşamasına sebep olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Filiz Candan Topuz hamilelik aşamasında fazladan ortalama olarak sadece 300 kaloriye gerek duyulduğunun altını çizerek “Önemli olan fazla değil, dengeli beslenmek” şeklinde belirtiyor.

SERT YATAKTA UYUMAK

Gebeliğin ikinci 3 ayı itibariyle, göbeğin büyümeye başlamasıyla beraber vücudun ağırlık merkezi öne doğru kayıyor ve buna bağlı olarak bel ile sırt ağrıları çekiliyor. Toplumda bel sağlığı amacıyla sert yatakta yatılması gerektiği şeklinde yanlış bir inanış var. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Filiz Candan Topuz bilinenin aksine sert yatakta yatmanın sırt ve bel ağrılarına sebep olduğunu vurgulayarak, “Gebelik döneminde bu problem daha da şiddetlenebiliyor. Bu sebeple yatıldığında vücudun biçimini alabilen ve bele destek veren yatakları tercih etmekte yarar var” şeklinde konuştu.

BİTKİ ÇAYLARINI ABARTMA

Aslında ilaçların büyük bir kısmının bitkilerden elde edildiğini düşünürsek, bitki çaylarının fazla içilmesinin ilaç etkisi yaratacağını düşünmek yanlış değil. Fakat yeterli bilimsel araştırma olmamakla beraber, gebelikte aynı çaydan 2 fincandan fazla tüketilmesi, mesela melisa ve yasemin çaylarını içmek, aşırı uykuya eğilim yapabiliyor. Yeşil çay da yoğun kafein barındırdığı için gebelikte günde bir fincandan fazla tavsiye edilmiyor. Özellikle gebelikte rahim kasılmasını artırıcı etkileri sebebiyle adaçayı, ahududu, sinameki ve fesleğen çaylarından da kaçınmak gerekiyor. Gebelikte ıhlamur, kuşburnu, zencefil ve papatya çayları ise günde 1-2 fincan içilebilir.

SUDA UZUN VAKİTTE KALMAK

Gebelikte deniz ve havuz suyu zarar vermese de, beden ısısını düşürecek kadar uzun kalmayın. Suda en çok 30 dakika kalmanız yeterli olacaktır. Suda fazla vakit geçirildiğinde ısı kaybı oluyor ve enfeksiyonlara, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına taban hazırlanıyor. Bununla birlite uygun banyo suyu sıcaklığı 37-38 derecedir. Su ısısının 40 santigrat dereceyi geçmemesine özen gösterin.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal