El Yıkama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Sosyal Pediatri uzmanı Doç. Dr. Selda Karaayvaz ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necmi Aksaray, bir alışkanlığa dönüştürülmesi için çocuklara el yıkamayı sevdirmenin yolları hakkında bilgi verdiler. Çocuklara el yıkama alışkanlığı nasıl kazandırılır? Detaylar haberimizde…

02.03.2020-09:13 - (Son Güncelleme: 02.03.2020-08:57) El Yıkama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Hastalıklara neden olan mikroplar, el sıkışma, toplu taşıma araçlarını kullanma, paraya dokuma, kredi kartına dokunma gibi yerlerden elimize bulaşabiliyor. Bu mikroplardan korunmanın en önemli yolu ise el yıkamaktan geçiyor... Yetişkinlik döneminde bunun bir alışkanlık olarak sürdürülmesinin yolu ise çocuk yaştan başlıyor. Bu sebeple küçük yaşlardan itibaren çocuklara kazandırılması gereken bu önemli alışkanlık için ailelere, öğretmenlere ve sağlık çalışanlarına da büyük rol düşüyor. Peki, çocuklara el yıkama alışkanlığı nasıl kazandırılır? Sosyal Pediatri uzmanı Doç. Dr. Selda Karaayvaz ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necmi Aksaray, çocuklara doğru el yıkama alışkanlığını kazandırmaya yardımcı bazı stratejileri sıralıyor…

ELLERİN TEMİZLENDİĞİNDEN EMİN OLUN

El yıkama esnasında her iki avuç içi, dışı, parmak araları, başparmaklar, tırnaklar ve el bileğini de sıvazlayarak temizleyin. Yıkama bittikten sonra iyice durulayarak temiz bir havluyla kurulayın. Ortak alanlarda kağıt havlulardan faydalanabilirsiniz.

UYGUN ŞARTLARI OLUŞTURUN

Küçük yaşlardan itibaren çocukların el ve tırnak bakımını yaparak bu konuya aşina olması sağlayın. Önce kendi kucağınızda başlayın. Ayakta durabildiği dönemde ise yerden yükselterek veya boyuna uygun lavabolar seçerek ellerini sabunla yıkayabilmesi için uygun ortamlar sağlayın.

EL YIKAMAYI EĞLENCELİ HALE GETİRİN

Oyun oynamak, çocuklara bir şeyler öğretmenin en kolay ve etkili yöntemlerinden biri olduğunun altını çizen Sosyal Pediatri Uzmanı Doç. Dr. Selda Karaayvaz ,”Hem el yıkamanın önemini, hem de nasıl olması gerektiğini farklı oyunlar, şekiller ya da canlandırmalarla anlatabilirsiniz. Örneğin bir şarkı belirleyin ve elleri bu şarkı bitimine kadar birlikte söyleyin. Böylelikle acele etmesinin de önüne geçebilirsiniz. Ya da ellerini yıkarken onunla birlikte sayarak, bu işlemin ne kadar sürede tamamlandığını öğretebilirsiniz,” diyor.

EL YIKAMANIN ÖNEMİNİ ANLATIN

Çocuklar için neyi neden yaptığının doğru bir şekilde anlatılması alışkanlıkların kazandırılması konusunda son derece önemli olduğunu belirten Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necmi Aksaray, ”Altı aylıktan itibaren okunan kitaplarla, iki yaşından itibaren de medya ile tanışan çocuğun dikkatini bu noktaya çekmeye çalışın. Konuyla ilgili çizgi filmler, kamu spotları, ilanlar, gazete, dergi haberleri faydalı olacaktır,” şeklinde konuştu.

ONLARA ÖRNEK OLUN

Çocuklar doğduğu andan itibaren ebeveynleri ve diğer yakınlarını izleyerek hayatı öğrenip deneyimlediklerini unutmayın. El yıkamanın önemini anlatmak için yapılabilecek şeylerden biri de çocukların sizin ellerinizi yıkadığını görmesi olacaktır. Alışkanlığın kazandırılmasında da aile içinde doğru davranış modellerinin sergileyerek doğal bir öğrenme ve uygulama alanı sağlayın. Sağlık kontrollerinde doktor ve hemşirelerin el yıkamaya dikkat çekmesi, okul eğitimi başladığında da öğretmenin konu üzerinde durması, denetlemesi, el yıkayan çocuğa vereceği olumlu geri bildirim de çok işe yarayacaktır.

BU DURUMLARDA MUTLAKA ELLERİNİZİ YIKAYIN…

  • Öksürme, aksırma ve hapşırmadan sonra,
  • El sıkışma sonrasında,
  • Herhangi bir yemek ya da gıda hazırlamadan önce,
  • Yemeğe başlamadan önce ve sonra,
  • Toplu taşıma ve toplu yaşam alanlarını kullanıldıktan sonra,
  • Emzirme öncesi ve sonrasında
  • Evcil hayvanlar da dahil olmak üzere tüm hayvanlara dokunduktan sonra,
  • Bebeklerin alt bezinin değiştirdikten sonra,
  • Tuvalet kullanımı sonrası,
  • Hasta bir kişiyi ziyaret etmeden önce ve sonra...

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal