Kabızlık sıkıntısından saatlerini tuvalette geçirenler! Bu haber tam size göre!

Genellikle kabız şikayeti olanlardan gaz ve şişkinlikten şikâyetçi olmaktadırlar. Bu durum yetersiz dışkılamanın belirtileridir. Ancak kabızlığın daha birçok belirtileri mevcut. Karın ağrısı ve şişkinlik, mide bulantısı, bir yemeğin ardından aşırı şişmek, iştah kaybı ve hatta mide ekşimesi vs. Sindirim sisteminin insan sıhhatinde payı oldukça büyük…Peki kabız olmanın sebepleri nelerdir? Uzman gastroenteroloğa sorduk…

26.12.2023-13:27 - (Son Güncelleme: 26.12.2023-13:27) Kabızlık sıkıntısından saatlerini tuvalette geçirenler! Bu haber tam size göre!

Kabızlık problemi tüketilen sağlıksız besinlerle, hareketsiz yaşam ile toplumda yaygınlık göstermiştir. Yaşı ilerleyen hastalarda bu şikayetlere daha çok rastlanmıştır. Uzman gastroenterolog, sindirim problemleri hakkında önemli bilgiler ve açıklamalarda bulundu. 

Radyoloji uzmanı hasta hikayesini bilmeli

Kabız olup olmadığınızı anlamak için bir karın röntgeni veya bilgisayarlı tomografi çektirebileceğini ifade eden Uzman doktor, ‘‘Bir radyoloji uzmanına kabız olup olmadığınızı sormak, daha emin ve sağlıklı bir cevap almanızı sağlayacaktır. Fakat sorun şu ki radyologlar günde bir sürü dosyayı okuyor; sizinle henüz tanışmadı ve hikayenizi de bilmiyor. Bunun sonucunda radyoloji sonuçları genelde hep 'normal' çıkar. Ancak daha yakın bir gözle bakmak kabızlığın neyle bağlantılı olduğunu ve semptomları anlamanıza yardımcı olur’’ dedi.

kabızlara iyi gelen bitki çayları

Kabızlık vücudun dengesini bozar

Kabızlık sıkıntısı yaşayan herkes, büyük ihtimalle yemeklere karşı hassasiyet yaşadığını belirten uzman doktor, bu hassasiyetler genelde belirsiz olduğunu yani birçok yemeğe karşı hassasiyetin olabileceğini belirtti. Gözle görülür durmanızı gerektiren bir semptom yaşanamayabileceğini ancak kabızlık doğru tedavi edildiğinde bu yemek hassasiyeti de ya azalır ya da tamamen ortadan kalkabileceğini sözlerine ekledi. Çözüm ise bir denge kurmak. Kabız olduğunuzda vücudunuz dengesini kaybeder ve ritmi bozulacağını söyledi.

‘‘İyi ritim, iyi mide demektir’’

kabızlığa ne iyi gelir

Kabızken beslenme düzeninizde bir değişiklik yapmanız tavsiye edilmemektedir çünkü kabızlık, yemeklere hassasiyeti arttırdığını ifade eden uzman doktor, ‘‘Beslenmenize daha çok sebze eklerseniz, gaz ve şişme sorunu yaşarsınız. Bu da karın ağrısını iyice kötüleştirir. Bunun yerine, ilk önce ritmi geri yakalamaya odaklanın. İyi ritim, iyi mide demektir’’ şeklinde konuştu.

Uzmanından önemli tavsiyeler

Kabızlığın sebeplerinden birisi yetersiz hareketlilik olduğuna değinen uzmanımız, hareket etmeyen insanlar için bağırsaklarını boşaltmak oldukça zor olduğunu vurguladı. Kabızlık için çeşitli önerilerde bulunan uzmanız, dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı: ‘‘Günde en az 6 (tercihen 8) bardak su için. Fiziksel aktivitenizi arttırın. Siz hareket ettiğinizde, bağırsağınızda dışkı ve gaz çıkarmak için hareketlenir. Yavaşça lif tüketiminizi arttırın. Artan lif tüketimi, bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasını sağlar. Lif takviyesi için doktorunuza da danışabilirsiniz. Uyumadan önce magnezyum alın. Magnezyum uyku, anksiyete, baş ağrısı ve kabızlığa birebirdir. Kabızlığın ana sebeplerinden birisi de kötü pelvik taban sağlığıdır. Çişinizi ve dışkınızı tutmanızı sağlayan pelvik taban oldukça önemli. Ancak sürekli olarak tutmak iyi sonuçlanmayabilir... 'Pelvik dissinerji' adı verilen bu rahatsızlıkta pelvik taban kaslarının gevşemesi gerçekleşmez. Bunun sonucunda kendinizi sıkar ve zorlarsınız ama düşündüğünüzden çok daha küçük parçalar tuvalete düşer. Tedavi için bir pelvik terapistine başvurabilirsiniz.’’

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal