Kadınların can simidi: Sıcak su torbalarının hiçbir yerde duymadığınız zararları!

Kadınların regl dönemindeki can simidi, kas ağrısı çekenlerin, kış vakti ayakları üşüyenlerin ilk ve en önemli tercihleri genelde sıcak su torbaları olmaktadır. Ancak yanlış kullanımı, yarardan çok zarar getirmektedir. Dikkatli kullanılması gerektiği konusu özellikle vurgulanmaktadır. Peki bu kadar can dostu olan su torbalarının, bilinmeyen zararlı yönlerini sizler için araştırdık. Detaylarına haberimizde ulaşabilirsiniz…

26.12.2023-12:28 - (Son Güncelleme: 26.12.2023-12:28) Kadınların can simidi: Sıcak su torbalarının hiçbir yerde duymadığınız zararları!

Günlük hayattaki ağrılar özellikle kas ağrılarında daha ilaç kullanılmadan önce genelde sıcak su torbalarına başvurulur. Uzmanlara göre sıcak su torbası diğer adıyla termofor; kauçuk gibi maddelerden yapılan, içi kaynar sıcak su ile doldurulan ve bu suyun ısısını belirli bir süre koruyan üründür. Sıcak su torbalarını bilinçli kullanmak sağlık açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Sağlık açısından zararları olabilir

Sıcak su torbası kullanımında oluşabilecek sıkıntıları maddeler halinde belirtmek gerekirse, şu şekilde sıralamak mümkün: ‘‘Ağrıların nedenini bilinmeden sıcak su torbası kullanmak zararlı hâle gelebilir. Uzmanlar, sıcak su torbasının yanlış kullanımında sağlık açısından zararlar oluşturabileceğinin altını çizdi. Her karın ağrısında sıcak su torbası kullanmamalısınız. Eğer karın ağrısı yüzünden değil de apandisit yüzündense sıcak su torbası tam tersi etki yapabilir ve apandisitiniz patlayabilir.’’

su torbasının zararları

Hamileyken kontrollü kullanılabilir

Uzmanlar hamilelik dönemi boyunca oluşan ağrılar için kısa süreli sıcak su torbası uygulanabileceğini belirtirken, ‘‘Hamilelik sürecinde gün içinde bel, sırt ve kasık ağrıları yaşanabilir, bu dönemde sıcak su torbasını uygun şekillerde kısa süreli kullanmak daha doğru bir yöntem olabilir. Ancak bu uygulamayı alışkanlık haline getirmemelisiniz. Alışkanlık haline geldiği durumda düşük tehlikesi riski oluşturabilmektedir. Uygulamayı yapmadan önce de doktorunuza danışmanız gerekir’’ şeklinde bilgiler paylaşılmaktadır.

su torbasının zararları

Diyabet ve nörolojik hastalar uzak durmalı

Ağrılı bölgelerde enfeksiyon varsa ve söz konusuysa, sıcak suyun etkisi ile enfeksiyon vücuda daha hızlı şekilde yayılabileceğini aktaran uzmanlar, ‘‘Diyabet hastalarının sıcak su torbası kullanması uygun değildir. Aynı durum nörolojik rahatsızlıkları olan kişiler için de geçerlidir. Bu hastalarda hissizlik yaşandığı için olası bir yanma ve tahriş durumu hissetmeyebilirler. Safra kesesindeki taşlardan kaynaklı ağrılar için sıcak su torbası kullanılmamalıdır. Taşın daha da büyümesine neden olabilmektedir’’ bu hastalar içinde uyarı niteliği taşıyan bilgilerde yer almaktadır.

su torbasının zararları

Ciltlerde yanıklar oluşabilir

Üstelik sıcak su torbası hassas ciltlerde yanık ve tahrişe neden olabileceğinin hatırlatmasını yapan uzmanlar, ‘‘Plastik ve kauçuk maddelerden elde edilen sıcak su torbası, hassas ciltler için uygun değildir. Kırılma veya eklem çıkması gibi durumlarda sıcak su torbası uygulamayın. Sorunlu bölgede sıcak suyun da etkisiyle ödem toplanabilir. Bu da kemikte şişliğe neden olacaktır’’ dikkat çekilen başka bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Son olarak unutulmamalıdır ki sıcak su torbalarının patlama riski de bulunuyor. Patlama riskine karşı her an dikkatli olmanızda gerekmektedir.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal