İzhar nedir? İzhar ne zaman okunur? İzhar harfleri nelerdir?

Din ile ilgili konular insanlar tarafından merakla araştırılıyor. İnsanların gündeminde son zamanlarda İzhar kelimesi yer alıyor. Peki İzhar nedir? İzhar ne demektir? Tüm detaylar haberimizde.

26.05.2022-23:16 - (Son Güncelleme: 26.05.2022-23:16) İzhar nedir? İzhar ne zaman okunur? İzhar harfleri nelerdir?

Gelişen teknoloji sayesinde insanlar merak ettikleri konulara kolaylıkla erişim sağlayabiliyor. Dini konular da internette en çok araştırılan konulardan biri. Müslüman insanların merak ettiği izhar kelimesi ne demektir? İzhar ne anlama gelir? İzhar nedir? İzhar terimi ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

İzhar ne demektir

Kur'an-ı Kerim birçok farklı şekilde okunmaktadır. İzhar da Kur'an'ı okumanın bir üslup çeşidi olarak bilinir. Sözlük anlamı ise bir şeyi söylemek, açıklamak ve dile getirmek demektir.

İzhar nedir

İzhar kökü olarak ortaya çıkmak, bir şeyi açıklamak, keşfetmek, açıktan okumak anlamına gelmektedir. Taizi ilminde ise iki harf arasındaki ayrılık yani mektubu kaynağından okumak anlamına gelmektedir ، أ، ح ، خ ، ع ، ه هم harflerinden biri ile sâkin nûn ya da tanvinden sonra gelmesi durumunda bu harflerden daha önce idgam, iklâb ya da ihfa bulunmadan sâkin nûn ya da tanvin olarak okunmaktadır. Bu terimlerin nedeni ise sessiz harflerin nûn ya da tanvin ve izhar köklerinin arasında bulunan uzaklıktır. Kıraat imamlarından olan Ka'fer-i Kari hâ ve gayn'i ihfanın harfleri sayar, ondan sonra ise bu iki harften önce sessiz nûn ya da tanvin olarakta okunmaktadır. bâ, mim dışında olan harflerin önüne sessiz bir pandomim konulduğu zaman nota ile okunur ve bu izhar-ı efevi olarak adlandırılmaktadır. Hem sessiz nûn hem de sessiz mim için açıklama yapılırken hunnaları da verilmelidir. Ay harflerinden biri olan 'lam' harfinden -i ta'rif harfinden sonra gelmesi durumunda lam ortaya çıkar ve bu da izhara tipine 'İzhar-i kameriye' denmektedir.

İzhar nasıl okunmaktadır

İzhar açıkça okunurken gunne rahibenin ses kaynağından çıkarak oluşturulmaz. Rahibe sesini tutmadan başka bir harfe geçmesi gerekir. Tanvin ilk kelimeden sonra bulunmaktadır. Sessiz rahibeden sonra ise Elif harfi gelmektedir. Bunun sonucunda tezahür okumalarda da gerçekleşir. Ijard mektubu açıkça okunur fakat hun bitirilmez. Harflerden biri elif, ha, hi, ai, gaiyn ise tenwin ya da nun-i sükunet anlamına gelmektedir. Bu durumda tecelli ortaya çıkmaktadır.

İzhar harfleri ve çeşitleri nelerdir

İzhar yapılmasının sebebi sessiz ya da tenvin ve izhar harflerinin kökenlerinin birbirlerinden oldukça uzak olmasıdır. Ebu Kafer'e göre Kazanç ve Ha harfleri bilgi mektuplarına ait sayılır. Bu sebeple sessiz ta ve nin'in bu iki harften önce okunması gerekir. Sessiz mim, ba, mim önünde olduğu için de ba dışında telaffuz edilmektedir. Bu olaya izhar-ı efevi denmektedir. Sessiz bir ra ya da durumunda gunne'nin belirtilmesi gerekir. İ harfinin açıklaması durumunda la harfinden daha sonra ay harflerinden birinin gelmesi durumunda lam harfinin de söylenmesi gerekmektedir. Bu izhar çeşidine de izhar-ı kameriye denir. Vav ve de ye harflerinden daha önce tenvin, sessiz rahibe bulunuyorsa aynı kelimede bulunmaları gerekmektedir. Bu sebeple tekrar söylenmesi gerekir. Bu sebeple kelimelerin ayrılmadan okunması gerekir. Saki be ve mim dışında başka bir harfin önüne yerleştirildiğinde yerleştiği zaman da ortaya çıkar. Bu tarz bir duruma da örnek olarak em lehum söylenebilir.

Gizem Eroğlu
gizemeroğlu@haber35.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal