İsrail baskısına Harvard'lı rektör dayanamadı ve istifa etti

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, yapılan baskılara dayanamayarak rektörlük görevinden ayrıldığını açıkladı. Öte yandan Üniversite'nin yeni rektörü radikal Yahudi Alan Garber oldu. İşte detaylar...

03.01.2024-12:22 - (Son Güncelleme: 03.01.2024-18:04) İsrail baskısına Harvard'lı rektör dayanamadı ve istifa etti

7 Ekim’de başlayan İsrail- Filistin savaşına dünyadan bir yandan Filistin’e destek gelirken bir yandan da İsrail’in tarafı tutuluyor. Geçtiğimiz günlerde bir lisede öğrencinin annesinin yaptığı paylaşım sonrası bu sefer ABD ve dünyanın sayılı üniversitelerinden olan Harvard’da ilginç bir olay yaşandı. İfade özgürlüğü ve adalet ile anılan ABD’deki ünlü üniversite, radikal bir karar aldı.

Baskılara dayanamayarak istifa etti

The New York Times’ın haberine göre; ABD Kongresine çağrılan Rektör Gay, Harvard Üniversitesinin mezunları ve bağışçılarının yanı sıra politikacılar tarafından da istifa etmesi için artan bir baskıyla karşı karşıya kaldı. Harvard Üniversitesinin 500'den fazla öğretim üyesi, Gay'e destek için bir araya gelerek "Harvard'ın akademik özgürlüğüyle çelişen siyasi baskılara karşı mümkün olan en güçlü şekilde direnme" çağrısında bulunan dilekçe imzalansa da Gay, baskılara dayanamadı ve istifa etti.

“En uygun olan benim istifamdır”

Yazılı bir açıklamayla istifa eden Gay, üniversitenin son dönemdeki tartışmalardan bağımsız şekilde hedeflerine devam edebilmesi için böyle bir karar aldığını belirtti. Açıklamasında Gay, kampüste düzenlenen Filistin'e destek gösterileriyle ilgili tartışmalara ya da sonrasında ABD Kongresinde katıldığı ve antisemitizmin tartışıldığı oturuma ise değinmedi. Gay, "Harvard'ın çıkarına en uygun olan şeyin benim istifam olduğu artık açıktır, öyle ki bundan sonra üniversite bu oldukça zorlu süreci bir kişiden ziyade kuruma odaklanarak yönetebilir" ifadesini kullandı.

Alan Garber

Rektörlüğe radikal Yahudi

Claudine Gay'in istifasının ardından Harvard'ın geçici rektörü Alan Garber oldu. 2011 yılından bu yana Harvard Üniversitesi'nde görev yapan Garber radikal Yahudi kimliği ile biliniyor. Garber ayrıca Şabat yemeğinde Harvard Hillel'e hitap ederek yaptığı konuşmada "nehirden denize" sloganının kullanılmasını kınamıştı.


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal