Ispanağın Faydaları Nelerdir?

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun bağırsak kanserinin Türkiye’de çok sık görüldüğünü belirterek her sene 6 binin üzerindeki kişiye teşhis konulduğunun altını çizdi. Bağırsak kanseri neden olur? Ispanak bağırsak kanserini önler mi?

17.07.2020-15:14 - (Son Güncelleme: 05.02.2022-10:15)

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun bağırsak kanserinin Türkiye’de çok sık görüldüğünü belirterek her sene 6 binin üzerindeki kişiye teşhis konulduğunun altını çizdi. Coşkun, hastalığın yaklaşık yüzde 20'sinin kalıtsal faktörlere bağlı olarak geliştiğini vurguladı. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda ıspanağın kanseri önleyici bir sebze olduğunu söyleyen Coşkun önemli bilgileri aktardı.

GEÇ TANI YAŞAM RİSKİNİ AZALTIYOR!

Onkoloji uzmanı, kolon kanserini artıran etmenler hakkında ''Hayvansal gıdaların fazla tüketilmesi, obezite, alkol ve sigara gibi faktörler kolon kanseri riskini artırmaktadır. Erken teşhis olan hastalardan birçoğu kurtulabilmektedir. Fakat daha ileri evrelerde yakalanan hastaların bir kısmında tedavideki tüm gelişmelere rağmen olumsuz neticeler ortaya çıkmaktadır.'' dedi.

ISPANAK BAĞIRSAK KANSERİNİ ÖNLÜYOR!

Prof. Dr. Coşkun Amerikan Teksas Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmanın sonucuna göre ıspanağın bağırsak kanseri gelişimini önleyebileceğini ifade etti. Coşkun, Teksas Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu çalışmada araştırmacıların ailesel polip sendromlu genetik hastalık modelini kullandığını söyleyerek, ''Bu hastalık ailesel geçmektedir ve tüm bağırsağın cerrahi olarak çıkarılmaması durumunda hastaların tamamında bağırsak kanseri gelişmektedir. Bu hastalığı olan hayvan modelinde 26 hafta boyunca ıspanak ile yapılan beslenme sonucunda hem kalın hem de ince bağırsakta ıspanağın tümör önleyici etkisi olduğunu saptadılar. Ispanak bu çalışmada bağırsaktaki faydalı mikroorganizmaları artırarak ve ayrıca genler üzerinde olumlu etki yaparak antitümöral etki göstermiştir. Ayrıca ıspanak diyeti inflamasyonda düzenleyici rolü olan yağ asit seviyelerini de faydalı düzeylere çekmiştir. Bu çalışmanın araştırıcıları ıspanak diyetinin polip sendromu olmayanlarda da bağırsak kanseri önleyici etkisi olabileceğini düşündüklerini söylemişlerdir.'' diye ifade etti.



 ''Bağırsak florasındaki değişikliklerin kanser ve başka kronik hastalıklar ile ilişkisi gösterilmiştir.'' diye söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, ıspanağın bağırsak kanserine karşı koruyucu etkisi olabileceğini ifade ederek ''Ama bu konunun net olarak söylenebilmesi için insanlarda uzun takipli çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.'' dedi. 

ALZHEİMERA KARŞI BEYİN FONKSİYONLARINI GÜÇLENDİRİYOR

Ispanağın içerisinde barındırdığı beta karoten ve folik asit ile hafızanın güçlenmesine katkı sağladığı buna bağlı olarak da  Alzheimer hastalığına karşı önleyici bir etki oluşturduğu da bilinmektedir.

BONUS ÖNERİ: ISPANAK ÇORBASI


Ispanak çorbası için gerekli olan malzemeler:

- Yarım kg ıspanak

- 5 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 kuru soğan

- 2 yemek kaşığı un

- 4 su bardağı su

- Yarım su bardağı krema

- Karabiber 

- Tuz

Ispanak çorbasını hazırlamak için;  ilk olarak tencerenin içerisine zeytinyağını ekleyerek yemeklik doğranan soğanı da ilave ederek kavurun üzerine de küçük parçalara böldüğünüz ıspanakları koyup 2 yemek kaşığı un ekleyin. 3 ila 4 dakika karıştırıp kavurduktan sonra tuzu ve karabiberi damak tadınıza göre ekleyerek üzerine sıcak suyu azar azar ekleyip çırpıcı yardımıyla karıştırın. Çorba kıvam almaya başladığında ise kremayı ekleyerek 5 dakika daha pişirdikten sonra altını kapatın. Servis etmeden önce blenderdan geçirin. Afiyet olsun.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal