Bağırsak kanseri nedir, belirtileri nelerdir, kaç evreden oluşur? İshal ve kabızlık bağırsak kanserinin habercisi

Halk arasında ''kalın bağırsak'' olarak bilinen ve sindirim sisteminin en son kısmında yer alan bölgede gelişen bir hastalıktır. 20 kişiden birinde görülmektedir. Genç yaşlarda görülme riski azdır. En çok 50'li yaşlarda görülür. Hastalığın en yaygın iki belirtisi ishal ve kabızlıktır.

07.03.2022-17:00 - (Son Güncelleme: 08.03.2022-15:20)

Bağırsak kanseri tıp dilindeki adıyla kolon kanserinin en sık görülen belirtisi ishal ve kabızlıktır. Tuvalete çıktığı sırada anüsten kan gelmesi ve ileriki safhalarda karında şişlik ve ağrı görülür.

Bağırsakların yeterince boşalamaması hissi, dışkılamada zorluk çekme ve dışkı sırasında ağrılı bir durum varsa kişilerin bir an önce uzman bir hekime başvurması gerekir. Kolon kanserinde erken tanı oldukça önemlidir.

Bağırsak kanserinin en yaygın diğer belirtileri ise şöyle sıralanabilir;

- Halsizlik, yorgunluk

- İştahsızlık ve kansızlık

- Karın ağrısı, şişkinlik

- Ağrılı dışkılama, vitaminlerde eksiklik, ani kilo kaybı şikayetleri bulunan hastaların uzman bir doktora vakit kaybetmeden görünmeleri gerekir.

Bağırsak kanseri nedir?

Obezite kolon kanserini tetikliyor

Genetik faktörlerin yanı sıra birçok etken de kolon kanserine neden olmaktadır. Yaş faktörü ele alındığında 50 yaşın üzerindeki bireylerin rutin olarak kontrole gitmeleri gerekir. Bunun dışında bağırsak iltihapları kolon kanserine davetiye çıkartmaktadır. İltihaplar nedeniyle oluşabilecek bağırsak kanserine karşı hastalar her yıl tarama ve test yaptırmalıdır.

Fast food tüketen bireylerde de kolon kanserine yakalanma oranı oldukça yüksektir. Posasız gıda tüketen bireyler kabız olurlar. Dışkı yapamadıkları için bağırsakta dışkı biriken bölge kanserleşir. İşlenmiş gıdalar, şarküteri ürünlerden uzak durulmalı. Lifli gıdalar tercih edilmeli.

Bağırsak kanseri belirtileri nelerdir?

Obezite çağımızın hastalığı ve başka sağlık sorunlarına yol açan en önemli sorundur. Aşırı kilolu hatta morbid obez kategorisindeki bireylerde kansere yakalanma riski oldukça fazladır.

Bağırsak kanseri dört evreden oluşuyor

Sıfırıncı (0) evrede ameliyat ve herhangi bir cerrahi müdahale gerekmez. Sıklıkla kolonoskopi yapılarak takip edilir. Kanserin ilerlememesi için hastanın takibi şarttır.

Birinci evrede bağırsağın kanserli olan bölgesi temizlenir. Kemoterapi ve radyoterapi gerekmez. 

İkinci evrede ise yine kanserli bölge temizlenir. Ancak kanserin yayılma durumuna ve organlara verdiği tahribata göre doktor tarafından radyoterapi ve kemoterapi hastaya önerilir. 

Üçüncü evrede kanserli bölge cerrahi bölgeyle temizlendikten sonra hastaya kemoterapi ve radyoterapi kesin olarak uygulanır. Burada amaç kanserin daha fazla yayılmasını önlemek ve yeni bir kanser hücresinin oluşumunun önüne geçmek.

Dördüncü evrede ise cerrahi müdahalenin de yararı çok azdır. Çünkü bu evrede kanser diğer organlara yayılmıştır. Çeşitli tarama ve testler sonucu hastaya kemoterapi ve radyoterapi uygulanır. Hasta tedaviye uyum gösteriyorsa durumunda iyileşme söz konusu ise ameliyat gerekebilir.

Bağırsak kanserinin tedavisi var mı?

- Kanser teşhisi konulan kişilerde önce kanser hangi evrede onlar belirlenmeli. Kanser eğer ileri evrede değilse ameliyat gerektirmez. Kolonoskopi ile sürekli takip yapılır. Kanserin ilerlememesi için kemoterapi, radyoterapi ve çeşitli ilaçlar uygulanır.

- İleri evre kanserde ise tek çare cerrahi müdahaledir. Yapılacak operasyonla kanserli bölge temizlenmelidir. Daha sonra yine kemoterapi ve çeşitli ilaç tedavileriyle kanserin yenilenmemesi önlenir. 

- Daha önce kansere yakalanmış bir birey sağlıklı bir bireye göre daha fazla risk taşır. Her yıl rutin tarama yaptırmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal