Bağırsak Düğümlenmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Op. Dr. Ahmet Denizli bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) ile ilgili bilgi aktarımında bulundu. Bağırsak düğümlenmesi nedir, neden olur? Bağırsak düğümlenmesi belirtileri nelerdir? Bağırsak düğümlenmesi nasıl tedavi edilir?

22.12.2021-09:39 - (Son Güncelleme: 22.12.2021-18:21) Bağırsak Düğümlenmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Genellikle çocuk ve bebeklerde görülmekte olan ince bağırsak tıkanıkları yaşamı riske sokan bir boyuta ulaşabilir. Op. Dr. Ahmet Denizli bağırsak düğümlenmesi ile ilgili önemli bilgilerin altını çizdi.

Bağırsak düğümlenmesinin nedenlerine değinen Denizli, şunları söyledi: ''Bağırsak tıkanıkları ince bağırsak ya da kalın bağırsağın bir bölümünün daha önce karın içinde oluşan yapışıklıklar nedeniyle, bağırsakların dolaşım bozukluklarına bağlı olarak yeterli beslenememesi nedeniyle, bağırsaklara komşu organ bozukluklarının anormal şekilde basısı nedeniyle, doğumsal deformitelere bağlı olarak veya bağırsakların içinde oluşan kitleler nedeniyle oluşabilir. Tıkanma sonucunda dokuya iletilen kan akışının durmasına bağlı olarak çok ciddi komplikasyonlar gelişebilir.''

Bağırsak tıkanıklığının acil müdahale gerektiren bir durum olduğunun altını çizen uzman isim, ''Hem çocuk hem de yetişkinlerde görülebilen bağırsak tıkanıkları, acil müdahale gerektiren bir durumdur Belirtiler çok şiddetli ve ani olarak ortaya çıkabilir. Bağırsak tıkanıklığında rol oynayan risk faktörleri hakkında bilgi sahibi olmak rahatsızlığın önlenmesi açısından kritik önem taşır'' dedi.

BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ ÖLÜMCÜL MÜDÜR?

Bağırsak düğümlenmesinin yetişkinlere oranla çocuklarda daha fazla görüldüğünü dile getiren Denizli, ''İnce bağırsakta tıkanıklığının yetişkinlerde görülme sıklığı oldukça düşüktür. Çoğunlukla çocuk ve bebeklerde görülen ince bağırsak tıkanıkları hayatı tehdit eden boyuta ulaşabilir. Tıkanıklık sonucunda bağırsak fonksiyonları tamamen durabilir ve bölgeye kan akışı kesilebilir'' diye belirtti.

Erken müdahalenin önemine dikkat çeken Denizli, sözlerine şöyle devam etti: ''Dolaşım bozukluğu oluşan bölümde yeterince kan akışı sağlanamadığı için geri dönüşü olmayan doku ölümleri oluşabilir. Bağırsak düğümlenmesi açısından risk faktörleri arasında özellikle yeni doğan yaş grubunda daha fazla olmak şartıyla doğumsal kusurlara bağlı olarak gelişen bağırsakta malrotasyon ve hareketlenmenin artması, Hirschsprung hastalığı sayılabilir. Hem çocukluk yaş grubunda hem de erişkinlerde ise daha önce yaşanan bağırsak tıkanıklığı hikayesi, normalden fazla şekilde genişlemiş kolon, kronik kabızlık, tümör, ameliyat sonrası yaşanan komplikasyonlar ve karın içi oluşan yapışıklıklar sayılabilir.''

ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR!


Bağırsak düğümlenmesinin cinsiyet farkına değinen Denizli, bağırsak düğümlenmesinin kadınlara nazaran erkeklerde daha yaygın görüldüğünü, bilhassa 50 yaş üzerinde görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade etti.

BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİNİN BELİRTİLERİ

''Bağırsak tıkanıklarında, belirtiler çok ani ve şiddetli olabilir'' diyen Denizli, tıkanıklığının şiddetli ağrılara yol açtığını söyledi. Bağırsak tıkanıklığının ilerlemesi durumunda, kan iletiminin kesilmesine bağlı olarak dokuda ölümün gerçekleşebileceğinin altını çizen uzman bağırsak düğümlenmesi belirtilerini şöyle sıraladı: 

- Ani ve şiddetli kramp tarzı karın ağrısı

- Şok belirtileri

- Karında şişkinlik

- Gaz ve gaita çıkaramama

- Bulantı ve Kusma

- Dışkıda kan

- Bulantı ve kusmaya bağlı olarak sıvı kaybı

- Ateş

Çocuklarda da görülen bağırsak tıkanıklarında bu belirtilere ek olarak aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

- Yüksek sesle ve şiddetli ağlama

- Huzursuzluk

- Bebeklerde emme güçlüğü

- Ağlama ataklarının sıklığı ağrının durumuna göre değişiklik gösterir. 15-20 dakikada bir görülen ataklar ilerleyen fazlarda sıklaşabilir.

- İshal

- Kalp ritminin hızlanması

- Letarjiye bağlı olarak görülen uyku hali

- Hızlı nefes alıp verme

BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ?

Op. Dr. Ahmet Denizli, bağırsak düğümlenmesinin tanısının kan testi, dışkı testi, röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), ultrasonografi (USG) ve kolonoskopi ile tespit edildiğini söyleyerek tedaviye ilişkin şunları kaydetti: ''Tedavideki asıl amaç bağırsaktaki tıkanıklığın ortadan kaldırılmasıdır. Aynı zamanda, bağırsak fonksiyonlarının geri getirilmesi de hedeflenir. Genel olarak bağırsak düğümlenmesi vakalarında cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Tıkanıklığın medikal tedavi ile giderilemediği durumlarda vakit kaybetmeden cerrahi tedavi planlanmalıdır. Tedavideki amaç normal sindirim sistemi bütünlüğünün devamını ve normal fizyolojiyi sağlamak olduğundan, tıkanıklık olan bağırsak segmentinin çıkarılması ile tıkanıklık giderilir. Bu durumda, bağırsağın geriye kalan iki sağlıklı ucu birleştirilir. Tedavinin olumlu sonuç vermesi genel anlamda müdahalenin ne kadar erken yapıldığına bağlıdır. Erken tanı konulamayan düğümlenmeler enfeksiyon ve sepsis gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal