İslamofobi Nedir?

İslamofobi nedir sorusu, 15 Mart İslamofobi ile Mücadele Uluslararası Günü olması nedeniyle sık sık soruluyor. Peki İslamofobi nasıl başladı, İslamofobi ne zaman ortaya çıktı, İslamofobi neden ortaya çıktı? Sizler için derledik.

15.03.2021-16:40 - (Son Güncelleme: 28.01.2022-14:47) İslamofobi Nedir?

İslamofobi kelimesi ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan 11 Eylül 1991 saldırılarıyla gündeme geldi. Bu tarihin ardından özellikle Batı ülkeleri arasında İslam karşıtlığı ortaya çıktı. Ancak bu karşıtlık, Batı medyası tarafından beslendi ve dünyada Müslümanlardan korkma ve Müslümanlara karşı ırkçılık başladı.

Farkındalık oluşturmak ve Batı'nın oluşturduğu olumsuz imajı ortadan kaldırmak amacıyla İslamofobi ile Mücadele Uluslararası Günü ilan edildi. 15 Mart 2021'de anılan bu günde vatandaşlar, ''İslamofobi nedir?'' sorusunu soruyor. Peki İslamofobi nedir? İslamofobi neden ortaya çıktı?

NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Fobi kelimesi, hastalık derecisinde bir şeyden korkmak olarak açıklanmaktadır. Bununla birlikte İslamofobi, İslam dininden ve bu dine mensup kişilerden korkmak şeklinde ifade edilebilir. İslamofobi kelimesi, 11 Eylül 1991 yılında ABD'de yapılan İkiz Kulelere yapılan saldırıdan sonra kullanıldı.

Ancak bu kelimenin kökeni, İspanya'da kurulan Endülüs Devleti'nin Emevîler tarafından fethedilmesine kadar gitmektedir. İspanya'yı Müslümanların elinden almak isteyen kilise üyeleri, Haçlı Seferleri için Hristiyan askerlerin savaşmaya çağırılmamasında İslam karşıtlığı kullanılmıştı.

Kilisenin yaptığı İslam karşıtlığı propagandası zaman içerisinde kayboldu fakat kapitalist sistemin İslam'ı potansiyel düşman olarak görmesiyle yeniden yayıldı. İslamofobi günümüzde Batı ülkelerinde ve bazı Asya ülkelerinde yeniden ortaya çıktı. Bu durumun önlenmesi ve engellenmesi için Müslüman ülkeler tarafından 15 Mart İslamofobi ile Mücadele Uluslararası Günü ilan edildi.


İSLAMOFOBİ NEDENLERİ

Birçok araştırmacının İslamofobinin neden var olduğuyla ilgili çeşitli görüşleri var. Birçoğunun genel görüşü İslamiyet’in köklü bir temelinin var olması. Köklü ve geniş bir kitleye sahip olan İslam dinine karşı çıkılması, yerleşik her düşünceye karşı çıkılması gibi bir durum.

Araştırmacılara göre diğer bir neden Dünya’nın İslam uygarlıklarından çok fazla şey öğrenmiş olması. Bu da onun sağlamlığını daha da artırıyor. Bu da karşı çıkanlar için rahatsız edici bir durum.

Bir diğer neden, İslamiyet’in hoşgörü dini olması. Hoşgörüye sahip olmasından kaynaklı olarak İslamofobik insanlara İslam dini üzerine daha çok gelinebileceği düşüncesi aşılıyor olabilir.

Bu ve bunun gibi birçok neden İslamofobi’yi doğurmuştur. İslam dini köklü, yerleşik ve geniş kitlelere yayılmış bir din olduğundan çoğu medeniyet için tarih boyunca rahatsız edici olmuştur. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal