İran'da iç savaş sesleri yükseliyor: Karakol baskınında 19 kişi hayatını kaybetti

İç savaş sesleri yükseliyor. İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı Zahidan kentinde cuma namazının ardından karakola ve meydandaki vatandaşlara yönelik bir saldırı düzenlendi. Saldırıda Devrim Muhafızları Ordusu'nun Sistan-Beluçistan eyaletindeki istihbarat komutanı Albay Ali Musevi de dahil olmak üzere 19 kişi hayatını kaybetti. İşte detaylar...

01.10.2022-11:19 - (Son Güncelleme: 01.10.2022-14:28) İran'da iç savaş sesleri yükseliyor: Karakol baskınında 19 kişi hayatını kaybetti

İran’da Mahsa Amini eylemlerinin ardından yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre;  İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı Zahidan kentinde cuma namazının ardından karakola ve meydandaki vatandaşlara teröristler tarafından bir saldırı düzenlendi. Haberde bölge kaynaklarından bilgiler alındığı ve bu bilgilere göre dayanarak saldırıda toplam 19 kişinin öldüğünü en az 15 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Karakol baskını gerçekleşti

Devlet televizyonuna konuşan Sistan-Beluçistan Emniyet Müdürü Ahmed Tahiri, "Olay, Sünni vatandaşlar cuma namazından çıkarken teröristlerin ibadet edenlere yaklaşıp cami ve ibadet edenlerin önündeki polis karakoluna ateş açması sırasında meydana geldi." diye konuştu. İranlı bir yetkili ise  "Karakoldaki polisler hemen teröristlere ateş ederek karşılık verdi ve çok sayıda terörist öldürüldü. Saldırıda çok sayıda polis memuru ve sivil vatandaş da yaralandı." ifadelerini kullandı.

İran karakol saldırısı

Olay araştırılmalı

İran’ın  önde gelen Sünni din adamlarından ve Zahidan kenti Cuma İmamı Mevlevi Abdulhamid İsmailzehi de kentteki olaylara ilişkin halka sağduyu çağrısında bulunarak, "Yaşanan olay çok acı ve talihsizdir ve bugünkü olaylara hangi ellerin karıştığını belirlemek için bu olay araştırılmalıdır." sözlerini kullandı.

Ölenler arasında  istihbarat komutanı da var

Saldırıda Devrim Muhafızları Ordusu'nun Sistan-Beluçistan eyaletindeki istihbarat komutanı Albay Ali Musevi'nin de hayatını kaybettiği bildirildi. İran devlet televizyonu ilk olarak, "Albay Musevi, Zahidan kentindeki Mekki Cami yakınında teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada yaralandığını" duyurdu. İranlı komutanın kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.

İran hükümetinin olayla ilgili önümüzdeki günlerde resmi bir açıklama yapması bekleniyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal