İran İsrail’e saldırdı piyasalarda deprem yaşandı: ABD’li şirketten dikkat çeken altın tahmini

İran’ın İsrail’e yaptığı saldırının ardından dünya piyasalarında büyük hareketlilik yaşanıyor. Altın fiyatları ise yeniden yükseliş yaşarken kripto para piyasası ise büyük bir gerileme yaşadı. İşte detaylar…

14.04.2024-11:02 - (Son Güncelleme: 14.04.2024-17:28)

Ortadoğu’da yaşanan yeni gelişmelerle beraber yatırımcılar güvenli liman arayışlarına iten piyasalardaki son durum merak ediliyor. Altın fiyatları İran-İsrail gerilimi ile büyük bir yükseliş yaşarken kripto para piyasaları ise ters bir gidişat gösterdi. 

Haber7’de yer alan habere göre; jeopolitik gerilimlerin artmasıyla önceki gün ons altın fiyatı, yaklaşık %2.5 artarak 2 bin 431,5 dolara yükselerek rekor kırdı. Ancak, gece saatlerinde 2 bin 333 dolara kadar geriledi. Yurt içinde ise gram altın fiyatı dün 2 bin 528 TL'ye kadar yükseldikten sonra 2 bin 430 TL'ye geriledi. ABD'li finans ajansı Bloomberg'in bir haberine göre, altındaki rallinin uzamasıyla birlikte kar satışlarının geldiği ve bu durumun rekor seviyeden geri çekilmeye neden olduğu belirtildi.

Kripto para yatırımcıları üzüldü

Kripto para birimlerindeki dalgalanma son dönemde artış gösterdi. Bitcoin, halving'e sadece 7 gün kala 67 bin 300 dolara kadar düşüş yaşadı. Halving, madencilere verilen ödül miktarının yarı yarıya azaltılmasını ifade eder ki bu da kripto varlık piyasasını etkiler. Jeopolitik gerilimlerin artmasıyla birlikte altcoin'lerdeki düşüş ise daha hızlı bir şekilde gerçekleşti. Son 24 saat içinde Solana yüzde 15, Arbitrum ise yüzde 22 değer kaybetti.

Borsalarda Ortadoğu hareketliliği

Ortadoğu'daki artan gerilimler, borsalarda da olumsuz bir etki yarattı. New York borsasında, jeopolitik gerilimlerle birlikte ABD'nin bazı büyük bankalarının açıkladığı ilk çeyrek bilançoları da negatif bir seyir izledi. Bu gelişmelerle birlikte Nasdaq endeksi yüzde 0.67, Dow Jones endeksi yüzde 2.37 ve S&P 500 endeksi yüzde 1.56 değer kaybetti. Avrupa borsalarında satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Asya piyasalarında ise karışık bir seyir öne çıktı.

İran İsrail’e saldırdı piyasalarda deprem yaşandı: ABD’li şirketten dikkat çeken altın tahmini

Yurtiçi piyasalarda ise geçtiğimiz hafta Ramazan Bayramı nedeniyle 1.5 gün süreyle işlem gerçekleşti. Dolar/TL, haftayı bir önceki kapanışa göre yüzde 1.02 artışla 32.3613 seviyesinden tamamlarken, Borsa İstanbul BIST 100 endeksi ise haftayı yüzde 2.03'lük bir artışla 9.814,19 puandan tamamladı. Bu, tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını temsil etti.

ABD’li şirketten dikkat çeken altın tahmini

Altın fiyatları, Ortadoğu'daki artan gerilimin etkisiyle rekor seviyelere yükseldi. Ons altın, spot piyasada 2 bin 400 doları test ederek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Analistler, altındaki bu yükselişte jeopolitik risklerin ve Çin ekonomisine yönelik endişelerin yanı sıra artan güvenli liman talebinin etkili olduğunu belirtti. 

Goldman Sachs, yılsonu altın fiyatı tahminini ons başına 2 bin 300 dolardan 2 bin 700 dolara yükseltti. Goldman'ın analizinde, Fed'in para politikası adımları, ABD seçimleri ve küresel ekonomideki gelişmelere işaret edilirken, altındaki yükseliş eğiliminin devam edeceği vurgulandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal