İnternet üzerinden gayrimenkul satışına düzenleme! Sayılar azalacak!

İnternet üzerinden ilan vererek yapılan gayrimenkul satış ve kiralamaya yeni düzenleme geliyor. Yeni düzenlemenin fiyatlardaki etkisinin olup olmayacağını Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı açıkladı.

01.06.2022-13:15 - (Son Güncelleme: 01.06.2022-13:15) İnternet üzerinden gayrimenkul satışına düzenleme! Sayılar azalacak!

Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yeni düzenlemeye ilgili açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı,  "Günümüzde bot ilan dediğimiz yani gerçekçi olmayan ilanlarla ilgili çok sayıda piyasa dengesizliğini oluşturan durumlar oluyor. Bu tebliğ taşınmazlarla ilgili genel bir düzenleme şeklinde çıkarıldı. Enflasyonist dönemde fiyat artışlarının yoğun yaşandığı dönemdeyiz. Onun da önüne geçilmek için bu düzenlemenin fayda sağlayacağını ümit ediyoruz. Düzenleme ile yapılmak istenen aslında girilen ilanlarda taşınmazın ya da mal sahibinin olduğunu teyit eden kontrol sistemleri kurmaktır." ifadelerini kullandı. 

Satış bedeli dışındaki gelirleri bakanlığa bildirecek

Özelmacıklı, konuyla ilişkin açıklamalarının devamında, "Bu çerçevede ilan bilgileri girildikten sonra taşınmaz sahibinin de veri tabanına kaydedilmesi isteniyor. Bu aylık olarak raporlanacak ve bu çerçevede yanlış bilgi verenlerle ilgili çeşitli tespitler yapılacak. Bu noktada üç ayrı platformdan bahsedebiliriz. Bunlardan ilki hiç şüphesiz düzenlemede yer alan aracı hizmet sağlayıcılarıdır. Bunların internet ortamında mal ve hizmet satan firmalar olarak düşünmeliyiz. Bunlar elde ettikleri satış bedeli dışındaki gelirleri bakanlığa bildirecekler." ifadelerine yer verdi.

Satış bedeli dışındaki gelirleri bakanlığa bildirecek

Legal bir şekilde yapılacak

Özelmacıklı, düzenlemeyi bu zamanda değil beş yıl içerisinde bekliyordum diyerek, "Hükümet bu konuya ciddi şekilde el attı. Taşınmaz ticaretindeki yönetmeliğin kurallarının hepsini uygulamak için harekete geçti. Biz uzun vadede Avrupa, ABD’deki standartlarda bu işi yapacağız. Ben bunu 5 yıl içerisinde bekliyordum ama çok daha kısa süre içerisinde her şey kontrol altına alınıp legal bir şekilde yapılacak" ifadelerini kullandı.

Vergisini ödeyen herkes bu işi iyi yapacak

Özelmacık, fiyat artışları ihtimali hakkında yaptığı açıklamada" Amaç onları kontrol altına almaktır. 1.5 aydan öncesine kadar olan ilanların hepsini kontrol altına almaya başladılar. Bunu hükümet de açıkladı. Cumhurbaşkanı 3’lü paketi açıkladığında bir gecede yüzde 10 artış olmuştu. Ticaret Bakanlığı, 7 bin kişiye yazı göndermiş. Artık hükümet düğmeye bastı. Bundan hiçbir şekilde bir kaçış olmayacak. Doğru düzgün, vergisini ödeyen herkes bu işi iyi yapacak." ifadelerine yer verdi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal