İnsanlık Tarihte İlk Kez Güneş'e Dokundu!

NASA’nın 60 yıllık hayali gerçek oldu. Güneş misyonu için üretilen Parker Solar Probe adlı uzay sondası sayesinde insanlık tarihinde ilk kez Güneş'e dokundu.

15.12.2021-14:49 - (Son Güncelleme: 15.12.2021-15:50)

İnsanlığın uzayı keşif macerasında bir ilk yaşandı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından 60 yıl önce tasarlanan ‘Güneş’e dokunma’ misyonu hayata geçti. Üç yıl önce fırlatılan Parker Solar Probe adlı uzay sondası Güneş'in dış atmosferi olan taç kürede (korona) uçtu. Bu sayede tarihte ilk kez bir uzay aracı Güneş'e bu kadar çok yaklaşmış oldu.

GÜNEŞ’TEKİ PARÇAÇIKLARI VE MANYETİK ALANLARI ÖRNEKLEDİ

Parker Solar Probe sayesinde Güneş bilimi için yeni bir eşik daha aşıldı. Bu kritik görev sayesinde bilim insanları güneş sistemindeki önemli bilgileri elde edecek. Güneş’in kavurucu sıcaklığına rağmen görevini başarıyla tamamlayan Parker Solar Probe, Güneş'in atmosferindeki parçacıklardan örnekler aldı. Bunu yanı sıra güneş üzerindeki manyetik alanları da yakından incledi.

NASA Güneş Sondası

THOMAS ZURBUCHEN: GÜNEŞ’E DOKUNARAK DİĞER YILDIZLARI ÖĞRENİYORUZ

NASA Genel Merkezi Bilim Misyonu Müdürlüğünde görevli Thomas Zurbuchen, Parker Solar Probe'un ‘Güneş'e Dokunma’ misyonunu güneş bilimi için bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Misyonun sonuçlarını değerlendiren Zurbuchen “Bu kilometre taşı bize sadece Güneş'imizin evrimi ve güneş sistemimiz üzerindeki etkileri hakkında daha derin bilgiler sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kendi yıldızımız hakkında öğrendiğimiz her şey bize evrenin geri kalanındaki yıldızlar hakkında daha fazla şey öğretiyor” yorumunu yaptı.

PARKER SOLAR PROBE 7 YIL DAHA GÜNEŞ’İN ETRAFINDA DÖNECEK

Güneş’e dokunan ilk uzay aracı unvanını alan Parker Solar Probe, üç yıl önce fırlatılmıştı. Zorlu bir görevi yerine getiren Parker Solar Probe’un, Güneş'e dönük kısmı yörüngede 1370 derecelik sıcaklığa maruz kalıyor. Güneş'in çevresinde 7 yıl kalacak uzay aracının Güneş’in etrafında 24 kez dönmesi hedefleniyor.

Maryland'deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nda inşa edilen Parker Solar Probe’un görevleri arasında, güneş rüzgarının nasıl hızlandığı ve yıldızdan devamlı dışarı madde akışının ve taç bölgesindeki çok yüksek sıcaklığın gizeminin ne olduğunu araştırma var. Parker Solar Probe, Güneş'in aktif parçacıklarının hızlanmasının ardında yatan mekanizmanın idrak edilmesine de yardımcı olması planlanıyor. 

NASA

PARKER SOLAR PROBE NEDİR?

Parker Solar Probe, Güneş'in dış koronasını (taç) gözlemleme misyonu için NASA tarafından inşa edilen ve 2018 yılında fırlatılan bir uzay sondasıdır. Güneş'in merkezinden 9,86 güneş yarıçapına (6,9 milyon km) yaklaşması planlandı. Sondanın 2025 yılına kadar en yakın yaklaşacak hali 690 bin km/saat olması hedefleniyor. 

Parker Solar Probe projesi 2009 yılında NASA tarafından açıklandı. Projenin maliyeti 1,5 milyar dolar. Güneşe dokunan sondanın bir diğer özelliği de Chicago Üniversitesi'nde fahri profesör olan ünlü fizikçi Eugene Newman Parker'ı onurlandırmak için yaşayan bir insanın adını taşıyan ilk NASA uzay aracı olması.

Sonda beraberinde çok değerli bir yük taşıyor. İçinde 1,1 milyondan fazla kişinin adının yer aldığı bir hafıza kartı sondanın plakasına monte edilerek uzay aracının anteninin altına yerleştirildi. Hafıza kartında uzay aracının adının verildiği Parker'ın fotoğraflarını ve güneş fiziğinin önemli yönlerini öngören 1958 tarihli bilimsel makalesinin bir kopyasını da içeriyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal