NASA Duyurdu: Mars'ta İlk Kaya Örneği Alındı!

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA), Mars'tan aldığı ilk kaya örneğini başarıyla aldığını duyurdu.

08.09.2021-10:33 - (Son Güncelleme: 09.09.2021-16:09) NASA Duyurdu: Mars'ta İlk Kaya Örneği Alındı!

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı NASA'nın, 1 Eylül’de Mars'a gönderdiği Perseverance keşif aracından gelen verilere göre Mars’tan ilk kaya örneğinin başarıyla alındığı duyuruldu.

Perseverance keşif aracının dünyaya dönmesinin ardından bilim insanları için kızıl gezegen Mars'ta milyarlarca yıl önce hayatın olup olmadığına dair sürdürülen araştırmaların bu konuya yardımcı olması bekleniyor. 

18 ŞUBAT'TA MARS'A İNMİŞTİ

NASA'nın California'daki Jet İtki Laboratuvarı'nda yapılan ve plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance keşif aracı, 30 Temmuz 2020 tarihinde fırlatıldıktan yaklaşık 7 ay sonra 18 Şubat tarihinde Jezero adlı 45 km genişliğindeki kratere yani kızıl gezegen Mars’a inmişti.

Keşif aracının görevi olarak Mars'ta hayatın olup olmadığını belirlemekti bunun içinde dünya'ya getirmek üzere Mars'ta kaya toplamaktı.

Mars'a gönderilen araçlar içinde en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip Perseverance’ın Kızıl Gezegen'deki yeni misyonunun gerçekleşmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem için de 300 milyon dolar harcanmıştı.

İLK ÖRNEK ALMA DENEMESİ BAŞARISIZ OLMUŞTU

2007 yılında ise Dünya'dan fırlatılan NASA'nın Phoenix aracı, Mars'ın "Arktik" bölgesindeki toprakların, robotta bulunan laboratuvara numune toplamayı zorlaştıran yapışkan bir kıvama sahip olduğunu buldu.

2018 yılında Mars'a iniş yapan NASA'nın InSight aracı ise, gezegenin ısısını ölçmek için istenilen derinlikte çukur açmayı başaramamıştı. Yüzey beklenmedik bir şekilde dirençliydi.

Geçen ay ise Perseverance’ın Mars’tan ilk örnek alma denemesi başarısız olmuş, bunun üzerine NASA yeni bir protokol geliştirmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal