İngiltere ve Rusya'nın Gözü Bu Ormanda! Samsun'da Üretiliyor Dünyaya Satılıyor

Samsun’da 400 dönümlük arazide yaklaşık 1200 ton kivi üretiliyor. Kivi, İngiltere ve Rusya başta olmak üzere dünyaya ihraç ediliyor.

26.11.2021-09:19 - (Son Güncelleme: 26.11.2021-10:02) İngiltere ve Rusya'nın Gözü Bu Ormanda! Samsun'da Üretiliyor Dünyaya Satılıyor

Samsun’un Çarşamba ilçesinde Yeşilırmak kıyısında 400 dönümlük arazi üzerine kurulan ormanda bir yılda yaklaşık olarak 1200 ton kivi üretimi yapılıyor. Kiviler, yurtiçi ve yurt dışında oldukça rağbet görüyor. Geniş arazi içinde üretilen kiviler, İngiltere ve Rusya başta olmak üzere dünyaya ihraç ediliyor. 

Ürünlerin yurtdışında da birçok talebinin olduğun belirten kivi ormanı sorumlusu Tuncay Elekçioğlu, ‘Adeta çocuğumuz gibi baktığımız ormanda üretilen kivilerimizin en büyük taliplisi Rusya ve İngiltere oluyor’ dedi.


Çarşamba ilçesine bağlı Yeşilırmak kıyısında 2000 senesinde 2 girişimci kardeş tarafından, 400 dönümlük arazi üzerine kivi ormanı kuruldu. 10 kişilik bir işçi grubuna sahip kivi ormanında, bir yıl içerisinde yaklaşık olarak 1200 ton kivi üretimi yapılıyor. 

YILDA 1200 TON KİVİ ÜRETİLİYOR

Vitamin açısından oldukça besleyici olan kiviler, İngiltere ve Rusya başta olmak üzere dünyanın her yerine ihraç ediliyor. Arazinin verimli topraklarında 1200 tona yakın kivi üretimi yaptıklarını belirten kivi orman sorumlusu Tuncay Elekçioğlu, ‘Sürekli çalışan 10 işçi var. Suyuna bakıyor, gübre işlerini hallediyor. Gerekli bakımları onlar yapıyor. Fakat tüm sene boyunca 2 binin üzerinde işçi çalışıyor. Çünkü farklı işleri var buranın. Toplama zamanında, tekleme zamanında gelen işçiler var. Yine çalısını dökmek için gelenler, dalları bağlamaya gelenler var. Şu anda budanacak dallar var. Bunun yanı sıra bahçede 'dolu topu'muz var. Meteorolojiden dolu yağacağına yönelik bilgi gelince bu dolu topunu patlatıyoruz. Bu da belli bir yükseklikten itibaren doluyu parçalayarak su haline getiriyor. Kırağı için de sistemimiz var. Mart-Nisan aylarında kullanıyoruz. Resmen yağmur yağdırıyoruz buraya’ diye konuştu. 

EN ÇOK TALEP EDEN ÜLKE İNGİLTERE VE RUSYA 

400 dönümlük arazi içerisine 10 kişi ile yeterli ilgili gösterdiklerini anlatan orman sorumlusu Elekçioğlu, ‘Ürettiğimiz kivileri Mersin'e gönderiyoruz. Oradan da Rusya ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Adeta ormanımıza bir çocuk gibi bakıyoruz. Bakmazsan eğer verim alamazsın. Önümüzdeki yıla hazırlık için önce bu ağaçlarda budama yapıyoruz. Daha sonra çalılar yere indiriliyor. Bundan sonra da dallar bağlanıyor’ ifadelerini kullandı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal