Kiviye Asya ve Avrupa Ülkelerinden Yoğun Talep

Mersin'in Erdemli ilçesinde kivi hasadına başlandı. Ziraat Odası Meclis Başkanı Aşkın Şahin’nin girişimleriyle üretimine başlanan kiviler dalında 8 liradan alıcı buluyor.

29.09.2021-12:59 - (Son Güncelleme: 29.09.2021-14:23) Kiviye Asya ve Avrupa Ülkelerinden Yoğun Talep

Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde pek çok tarım ürünü yetiştirilebiliyor. Bunlardan biri de aslen tropikal bir meyve olan kivi. Yoğun yağış ve yetince güneş isteyen kivi, ülkemizde sınırlı bir bölgede yetiştirilebiliyordu. Erdemli Ziraat Odası Meclis Başkanı Aşkın Şahin’nin girişimleri sayesinde bu kıymetli bitki yeni bir üretim sahasına kavuştu. Üreticisini memnun eden kivilere, yörenin ikliminden kaynaklanan farklı aroması nedeniyle Ukrayna, Rusya ve Romanya gibi ülkelerden yoğun talep geliyor. İlerleyen günlerde hasadı yapılan ilk ürünlerin Ukrayna’ya ihraç edilmesi bekleniyor. 

Kivi

YETİŞTİRİLEN KİVİLER DALINDA 8 TÜRK LİRASINDAN ALICI BULUYOR

Tropikal bir meyve olan kivinin yetiştirilmesi, Türkiye’nin iklim koşulları nedeniyle birkaç bölgeyle sınırlıydı. Erdemli Ziraat Odası Meclis Başkanı Aşkın Şahin, sınıfları zorladı ve kivi yetiştirilmez denen bölgede başarılı bir şekilde üretim gerçekleştirdiğini açıkladı. Yaptığı açıklamasında, kivi üretiminde yüksek kaliteyi yakaladığının altını çizen Şahin, ‘Mersin ili Erdemli ilçesi 850 rakımda Hüsametli Mahallesi’ndeyiz. Kimileri burada kivi olmaz, burada nem yok, buranın ekolojik şartları uygun değil demesine rağmen kaliteli, standartların üzerinde bir kivi üretimi gerçekleştirmiş durumdayız. Üretmiş olduğumuz bu kivilerin şu an için hasadını gerçekleştiriyoruz ve Ukrayna’ya ihraç edilmek üzere Hüsametli Mahallesi’nden pazarlıyoruz. Hasat etmiş olduğumuz kivinin dalında kilo fiyatı 8 TL’dir’ ifadelerini kullandı.

Kivi yetiştiriciliğine başlanan bölgedeki toprak yapısının ve güneşte kalma süresinin ürettiği kivilerde ayrı bir lezzet yarattığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Şahin, ‘C vitamini bakımından zengin olan kiviler burada kırmızı toprağın zengin bir organik madde yüklü olmasından, aynı zamanda güneşlenme süresinin uzun olmasından dolayı ayrı bir lezzette sahip. Bu da iyi bir tercih sebebi oluyor’ dedi

Kivi Yetiştiriciliği

KİVİ YETİŞTİRİCİASİ HALİNDEN MEMNUN

Üretimi gerçekleştiren Celalettin Sarı’nın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘5 yıl önce buraya kivi bahçesi kurduk. Bazı arkadaşların aksi yönde, burada kivi olmaz demelerine rağmen 3 yıldır meyve alıyoruz. Yetiştirdiğimiz meyveler yüksek kaliteli olmasından dolayı şu anda ihracata gidiyor. Daha itinalı bakımla daha da kaliteli meyveler alacağımızı tahmin ediyoruz.’ diye konuştu.

Kivi tarımına başlanan Erdemli’de bu sene yaklaşık olarak 800 dekarlık arazide 500 tondan fazla ürün hasat edilmesi bekleniyor. Her geçen sene üretim sahası artan kivi yetiştiriciliği, bölge tarımına önemli bir katkıda bulunacağa benziyor. Kivi hasadının yörede bir ay daha sürmesi tahmin ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal